OD OVE NEIZLEČIVE BOLESTI BOLUJE DŽO BAJDEN: Tokom spavanja mora da koristi mašinu, posledice mogu biti smrtonosne!

Autor:

Svet

29.06.2023

06:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bajdenovi birači zabrinuti.

OD OVE NEIZLEČIVE BOLESTI BOLUJE DŽO BAJDEN: Tokom spavanja mora da koristi mašinu, posledice mogu biti smrtonosne!

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Džo Bajden je počeo da koristi aparat za kontinuirani pozitivan pritisak u disajnim putevima ili CPAP, zbog bolesti od koje boluje dugi niz godina, a to je "sleep apnea", saopšteno je tokom jučerašnjeg dana iz Bele kuće.

Radi se o potencijalno ozbiljnom poremećaju sna, od koga boluje preko 30 miliona Amerikanaca, a kod samo šest miliona dijagnostifikovano je ovo stanje.

Apneja u snu je čest poremećaj kod kojeg se disanje više puta prekida tokom spavanja.


Otkriće da Bajden, najstariji predsednik nacije, počinje da koristi CPAP mašinu dolazi nakon zabrinutosti njegovih glasača za godine u kojima se nalazi, a o čemu svedoči i anketa koja je sprovedena u Americi među biračima, a čiji rezultati potvrđuju da 37% demokratskih i nezavisnih birača kaže da starost 80-godišnjeg predsednika umanjuje šanse da za njega glasaju.

U februaru, Bajden je prošao fizički pregled gde je njegov lekar Kevin O'Konor u pismu objavljenom nakon toga rekao da je i dalje „zdrav“, „snažan“ i „sposoban da uspešno obavlja predsedničke dužnosti“, piše USA Today.

Šta uzrokuje apneju u snu

Iako postoji više tipova apneje u snu - uključujući centralnu apneju za vreme spavanja, opstruktivnu apneju za vreme spavanja i kompleksnu apneju za vreme spavanja -opstruktivna apneja za vreme spavanja je najčešća.


- Opstruktivna apneja u snu je uzrokovana opuštanjem mišića u zadnjem delu grla dok spavamo. Kako se takvi mišići opuštaju, oni blokiraju (ili delimično blokiraju) protok vazduha u pluća, a mozak tada oseća nedostatak kiseonika i bude osobu kako bi se ponovo otvorili disajni putevi. Ova buđenja su obično toliko kratka da ih se ne sećamo, ali se često dešavaju mnogo puta tokom noći i mogu značajno uticati na kvalitet sna. Oni čak mogu dovesti do drugih ozbiljnijih zdravstvenih posledica. Ponovljena noćna buđenja mogu dovesti do pospanosti tokom dana, slabe koncentracije i povećanog rizika od saobraćajnih nesreća. Pored toga, nelečena apneja u snu povezana je sa visokim krvnim pritiskom, srčanim udarima, moždanim udarom i problemima sa pamćenjem  - objasnila je doktorka Melisa Lipford.

Šta je CPAP mašina?

Iako ne postoji trajni lek za apneju u snu, ona se može efikasno sprečavati kada se postavi dijagnoza. Među najčešćim i efikasnim oblicima lečenja je uređaj sa kontinuiranim pozitivnim pritiskom u disajnim putevima (CPAP), piše USA Today.

CPAP uređaj isporučuje protok vazduha u nos i usta koristeći masku za lice. Protok vazduha drži gornje disajne puteve otvorenim, što sprečava da mozak mora da budi telo tokom spavanja. Ostali tretmani uključuju oralne aparate koji se mogu nositi tokom cele noći, zajedno sa hirurškim tretmanima. Intervencije u načinu života kao što su gubitak težine, izbegavanje alkohola uveče i izbegavanje spavanja na leđima takođe su se pokazale korisnim.

Kako lečiti apneju u snu

- Važno je „razgovarati sa svojim zdravstvenim radnikom“ ako sumnjate da se možda borite sa apnejom u snu. Pitanja o spavanju se ne postavljaju uvek tokom rutinskog fizičkog pregleda, tako da ćete možda morati da iznesete vaše specifične brige. Pružalac usluga onda može preporučiti testiranje spavanja koje se može uraditi u laboratoriji za spavanje ili kod kuće kako bi se izmerio obim problema kako bi se mogao preporučiti tretman. Kada se apneja u snu pravilno leči, rezultati mogu promeniti život - rekla je Lipford.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Dragan

12.07.2023 09:51

Nisu problem godine nego njegovo zdravstveno stanje. On je odavno trebalo da bude smešten na psihijatriju.