BAJDEN GLAVNA PREPREKA ZA ULAZAK KIJEVA U NATO? Ukrajinski portal OPTUŽIO predsednika SAD da se ISKRENO PLAŠI RUSIJE

Autor:

Svet

26.06.2023

14:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kijev očekuje da će na samitu NATO-a dobiti poziv za pojednostavljeno pristupanje Ukrajine alijansi, rekao je na brifingu za nemačke medije šef kancelarije Vladimira Zelenskog Andrij Jermak.

BAJDEN GLAVNA PREPREKA ZA ULAZAK KIJEVA U NATO? Ukrajinski portal OPTUŽIO predsednika SAD da se ISKRENO PLAŠI RUSIJE

Foto: Tanjug/AP

„Stav Ukrajine je da na samitu u julu dobijemo poziv za pojednostavljeno pristupanje. Ali, što je važno, želeli bismo da dobijemo apsolutno jasan signal koji bi poboljšao put Ukrajine ka članstvu u NATO“, rekao je Jermak

Prema njegovim rečima, u toku su svakodnevne konsultacije i pregovori sa partnerima kako bi predstojeći samit bio produktivan za Ukrajinu. Bivši generalni sekretar NATO- a Anders Fog Rasmusen, koji je prisustvovao brifingu, izrazio je mišljenje da na samitu Ukrajina treba da dobije i bezbednosne garancije i signal u vezi sa izgledima za članstvo u Alijansi.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Zelenski je ranije rekao da će, ako Ukrajina ne dobije pozivnicu za NATO na samitu u Viljnusu, to demotivisati ukrajinske vojnike.

Prema njegovim rečima, on je u više navrata razgovarao sa liderima evropskih zemalja, predsednikom SAD Džoom Bajdenom, generalnim sekretarom NATO- a Jensom Stoltenbergom i zamolio ih da „ne seku tlo ispod nogu” Ukrajine.

Neke zemlje EU podržavaju ubrzani ulazak Ukrajine u NATO. Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džejms Kleverli je primetio da bi London „ozbiljno podržao” ideju da Ukrajina može da prođe kroz pojednostavljenu proceduru za ulazak kao Finska i Švedska.

Ništa manje optimističan nije ni stav Francuske, koja je odlučila da podrži članstvo Ukrajine u Severnoatlantskoj alijansi po ugledu na Poljsku i baltičke zemlje, napuštajući oprezniju poziciju za povećanje pritiska na Rusiju. 

Osim toga, u Parizu smatraju da izgledi za članstvo Ukrajine u NATO-u mogu istovremeno da ubede ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da započne pregovore sa Rusijom o postepenom prekidu neprijateljstava.

Istovremeno, nemački kancelar Olaf Šolc izneo je stav Nemačke u vezi sa brzim pristupanjem Ukrajine NATO-u.

„Moramo trezveno sagledati trenutnu situaciju. Pristupanje se ne može desiti tokom rata“. Pored toga, on je naglasio da se radi na dugoročnim garancijama bezbednosti i podrške Ukrajini.“

Republika

Foto: shutterstock

 

 

„Naš cilj je stabilna vojna podrška Ukrajini, posebno savremenim zapadnim naoružanjem, i jačanje ekonomske stabilnosti Ukrajine tokom njene odbrane od ruske agresija“.

Pozicija Sjedinjenih Država ostaje slaba karika u jedinstvu Zapada

Međutim, bilo kakve nesuglasice među evropskim liderim, izravnava iskreno oprezna, pa čak i slaba pozicija američkog predsednika Džoa Bajdena, navodi ukrajinski portal Obozrevatel.  Bajden je 17. juna izjavio da Vašington neće pojednostaviti proces pristupanja Ukrajine alijansi, za to je neophodno ispuniti opšte uslove pristupanja.

„To se ne dešava automatski“, rekao je šef Bele kuće, napominjući da je Ukrajina učinila mnogo da demonstrira svoje vojne sposobnosti.

Čini se da će upravo pozicija SAD još jednom poništiti ukrajinski trud. Iskreno rečeno, krajnji utisak je da se predsednik Bajden iskreno plaši Rusije, piše ukrajinski portal, i navodi da je inače, nemoguće objasniti odbijanje Vašingtona da Ukrajini obezbedi rakete ATACMS, kasetnu municiju, moderne bespilotne letelice i druge važne vrste naoružanja, ukrajinski portal i dalje navodi da se ovome se može dodati i prećutna zabrana udara na vojne objekte na teritoriji Rusije.

"Dakle, može se konstatovati da američki predsednik uveliko preuveličava rusku pretnju i lako podleže vojno-političkom blefu Kremlja. Vredi podsetiti da Vašington još uvek nije osudio masovni teroristički akt, koji je bio podrivanje Kahovske HE od strane Rusa, i nije pokazao adekvatne korake za postavljanje ruskog nuklearnog oružja na teritoriju Republike Belorusije, da ne pominjemo. sprečavajući nastavak isporuke iranskog oružja Rusiji.

Republika

Foto: AP

 

 

Stoga se čini da će Bajdenova administracija učiniti sve što je u njenoj moći da spreči ulazak Ukrajine u NATO, nadajući se da će to doprineti okončanju rata", piše ukrajinski portal Obozrevatel.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading