MITO IZ UKRAJINE: FBI obavešten da je Bajdenu isplaćeno pet miliona dolara, novac stigao iz energetske kompanije u čijoj upravi je sedeo njegov sin Hanter (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

09.06.2023

16:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Foks njuz je objavio da je američki predsednik Džo Bajden navodno primio pet miliona dolara od direktora ukrajinske energetske kompanije "Burisma holdings", u čijem upravi je sedeo njegov sin Hanter Bajden.

MITO IZ UKRAJINE: FBI obavešten da je Bajdenu isplaćeno pet miliona dolara, novac stigao iz energetske kompanije u čijoj upravi je sedeo njegov sin Hanter (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Američka televizija na svom sajtu navodi da je to u iskazu datom Federalnom istražnom birou (FBI) kazao poverljivi izvor.

Sajt Foks njuza imao je uvid u sadržaj FBI formulara FD-1023, koji biro koristi za prikupljanje informacija iz poverljivih izvora, a u kojem se pominje kriminalna šema između starijeg Bajdena, tadašnjeg potpredsednika SAD i stranog državljanina, koja je obuhvatala uticaj na političke odluke Amerike.

U formularu FD-1023, datiranom od 30. juna 2020, upisan je iskaz "izuzetno kredibilnog" poverljivog izvora koji je detaljno opisao više sastanaka i razgovora  koje je ta osoba imala sa visokim funkcionerom "Burisme" u periodu od nekoliko godina, počevši od 2015.

Foto: Tanjug/AP

Džo i Hanter Bajden

Navodi se da je direktor "Burisme" 2015. i 2016. tražio savet od poverljivog izvora FBI, koji je takođe iz poslovnih krugova, o tome kako da dobije dozvolu za eksploataciju nafte u SAD i udruži se sa nekom američkom naftnom kompanijom.

Oni su razgovarali i o ulozi koju je Hanter Bajden imao u upravi "Burisme", a poverljivi izvor FBI je upitao direktora ukrajinske energetske kompanije zašto traži savet o ulasku na američko naftno tržište kada ima Bajdenovog sina u upravi.

Navodi se da je direktor "Burisme" odgovorio da je Hanter "glup" i objasnio da je morao da "plati Bajdenima" zato što je ukrajinski tužilac Viktor Šokin vršio istragu o "Burismi".

 

Poverljivi izvor FBI je potom kazao da ukrajinski direktor "plaća Bajdene 50.000 dolara po čoveku", na šta mu je menadžer "Burisme" odvratio da se "ne radi o 50.000 dolara" nego o "pet miliona dolara".

 

- Per miliona dolara za jednog Bajdena, pet miliona dolara za drugog Bajdena - rekao je direktor "Burisme" i dodao da Bajdene isplaćuje "putem toliko raznih bankovnih računa" da će istražiteljima biti potrebno "najmanje deset godina da sve to razluče". 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading