POBEGAO OD BAJDENA NA NEPOZNATU LOKACIJU: Izraelski profesor koji je uhapšen na Kipru kao trgovac oružjem kaže da su mu Džo i Hanter sve smestili da prikriju svoju korupciju (FOTO)

Autor:

Svet

01.06.2023

15:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gal Luft, izraelski profesor optužen za trgovinu oružjem i svedok u istrazi Odbora za nadzor Predstavničkog doma Kongresa o korupciji porodice američkog predsednika Džoa Bajdena, Gal Luft, izjavio je za Njujork post da je živ i da je nakon hapšenja na Kipru uspeo da pobegne na nepoznatu lokaciju.

POBEGAO OD BAJDENA NA NEPOZNATU LOKACIJU: Izraelski profesor koji je uhapšen na Kipru kao trgovac oružjem kaže da su mu Džo i Hanter sve smestili da prikriju svoju korupciju (FOTO)

Foto: Tanjug-AP,Youtube-Singapore International Energy Week

Ovaj bivši pukovnik izraelskih odbrambenih snaga i jedan od direktora Instituta za analizu globalne bezbednosti (IAGS) iz Vašingtona, koji ima i državljanstvo SAD, uhapšen je sredinom februara na tom mediteranskom ostrvu, a sud u Larnaki pustio ga je privremeno na slobodu uz kauciju mesec i po dana kasnije.

Međutim, Luft se nikada nije pojavio na zakazanom saslušanju u procesu u kojem je Bajdenova administracija tražila njegovo izručenje Americi po sedam tački optužbe.

Kiparska policija je kasnije pronašla Luftov automobil u blizini međunarodnog aerodroma u Larnaki, ali ne i optuženog.

On je nakon hapšenja negirao optužbe, koje uključuju pet tačaka vezanih za prodaju kineskog oružja Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Keniji i Libiji, kao i kršenje Zakona o registraciji stranih agenata i davanje lažne izjave.

Tada je Tviteru napisao da je "uhapšen na Kipru po politički motivisanom američkom nalogu za izručenje".

- SAD tvrde da sam trgovac oružjem. Bilo bi smešno da nije tragično. Nikada nisam bio trgovac oružjem. Ministarstvo pravde (SAD) pokušava da me sahrani kako bi zaštitilo Džoa, Džima (brata američkog predsednika) i Hantera Bajdena. Jel treba da počnem da odajem imena? - tvitovao je tada Luft.

Luft se sada Njujork postu javio "iz nepoznate strane zemlje".

- Šanse da dobijem pravično suđenje u Vašingtonu su praktično ravne nuli - rekao je on, navodeći da ne želi da objasni kako je pobegao sa Kipra jer, kako je rekao, ne želi da ljude dovodi u problem.

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden

U martu 2019. Luft se sastao sa četiri službenika Federalnog istražnog biroa (FBI) i dva tužioca u američkoj ambasadi u Briselu, kako bi pružio informacije o tome da je kineska državna energetska kompanija CEFC plaćala 100.000 dolara mesečno Hanteru Bajdenu i 65.000 dolara njegovom stricu Džimu.

Foto: Tanjug/AP

Hanter Bajden

Luft, koji je imao poslovni odnos s neprofitnim organizacijom povezanom sa CEFC, rekao je FBI da Hanter ima "krticu" u FBI po imenu "Jednooki" ("One Eye") koja je obavestila Patrika Hoa i Je Đijanminga, njegove poslovne partnere iz CEFC, da su pod istragom.

Ubrzo nakon dojave od doušnika, Je je ponudio Hanteru milion dolara da bude njegov "privatni savetnik" i odleteo u Kinu, ostavljajući ženu, ćerku, sina, majku i dadilju u svom penthausu vrednom 50 miliona dolara u njujorškom Central Parku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading