DRAMA U HERSONU, VODENA STIHIJA POPLAVILA NASELJA: Pravi haos se očekuje za dva sata, ljude evakuišu

Autor:

Svet

06.06.2023

09:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na snimcima koji kruže društvenim mrežama, čiju autentičnost u ovom trenutku nije moguće proveriti, navodno se vidi kako je Herson već dobrano pod vodom

DRAMA U HERSONU, VODENA STIHIJA POPLAVILA NASELJA: Pravi haos se očekuje za dva sata, ljude evakuišu

Foto: printscreen/Twitter

U noćašnjem napadu na području Hersona uništena je HE Kahovka, a oštećena je i ključna brana na Dnjepru, a voda je, prema tvrdnjama Ukrajinaca već počela da nadire u naselja.

Na snimcima koji kruže društvenim mrežama, čiju autentičnost u ovom trenutku nije moguće proveriti, navodno se vidi kako je Herson već dobrano pod vodom.

Timofij Milovanov, bivši ministar i predsednik kijevske Škole ekonomije, kaže da bi vrh poplavnog talasa mogao očekivati oko 11 časova po lokalnom , 10 časova po našem vremenu.

 

Ukrajinske vlasti su ranije naredile evakuaciju stanovništva.

Oštećenje brane Nova Kahovka ne samo da je stvorilo opasnost od plavljenja sela, već stručnjaci kažu da je ugrožena i nuklerana elektrana Zaporožje. Naime, voda iz rezervoara Kahovke neophodna da bi NE dobijala snagu za turbine i bezbednosne sisteme.

Brana koja je oštećena noćas u napadu prelazi preko ogromne ukrajinske reke Dnjepar. Sama brana visoka je 30 metara i široka na stotine. Izgrađena je 1956. godine kao deo hidroelektrane Nova Kahovka.

Voda iz rezervoara opskrbljuje i Krim na jugu, koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Takođe, pomaže u pogonu hidroelektrane Nova Kahovka. Uništenje brane dodatno bi pogoršalo trenutne energetske probleme Ukrajine, nakon što je Rusija ranije ove godine nedeljama ciljala ključnu energetsku infrastrukturu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading