UNIŠTENA VAŽNA BRANA KOD HERSONA! Sledi katastrofa: Voda će dostići kritičan nivo ubrzo, odmah evakuacija! (VIDEO)

Autor:

Svet

06.06.2023

07:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Južna komanda ukrajinskih snaga saopštila je jutros da su ruske snage srušile branu Nova Kakovka.

UNIŠTENA VAŽNA BRANA KOD HERSONA! Sledi katastrofa: Voda će dostići kritičan nivo ubrzo, odmah evakuacija! (VIDEO)

Foto: Twitter

- Trenutno se razjašnjavaju obim razaranja, brzina i količina vode, kao i verovatna područja poplava - objavila je komanda na svojoj Fejsbuk stranici.

Ruski i ukrajinski korisnici društvenih mreža su rano jutros opširno izvestili da je brana uništena. Rojters nije mogao nezavisno da proveri izveštaje.

Oleksandar Prokudin, ukrajinski guverner Hersonske oblasti, objavio je na Telegramu snimak da će usled oštećenja brane Nova Kahovka „voda dostići kritični nivo za 5 sati“ i da je evakuacija počela.

 

 

Kako je izvestio Oleksandar Prokudin, lokalni stanovnici su već počeli da se evakuišu iz opasnih područja. On je potvrdio da su Rusi srušili Kakovku i pozvao ih da što pre napuste opasna mesta.

Masivna brana Nova Kahovka, koja blokira reku Dnjepar uzvodno od Hersona, gde ukrajinske snage napreduju, dobila je vitalni strateški značaj poslednjih nedelja. Od prošlog oktobra, Rusija i Ukrajina su se u više navrata međusobno optuživale da planiraju da dignu branu u vazduh eksplozivom, što bi poplavilo veliki deo oblasti nizvodno i verovatno izazvalo opsežna razaranja oko grada Hersona.

Zašto je brana toliko bitna?

Brana Nova Kakovka, koja je jutros uništena, prelazi ogromnu ukrajinsku reku Dnjepar, zadržavajući iza sebe veliki rezervoar vode. Sama brana je visoka 30 metara i široka stotine metara. Izgrađena je 1956. godine u sklopu hidroelektrane Nova Kakovka.

Veliki rezervoar koji sadrži sadrži otprilike istu zapreminu vode kao Veliko slano jezero u Juti. Puknuta brana mogla bi da poplavi zid od vode i naselja ispod nje, uključujući Herson, koji su ukrajinske snage oslobodile krajem 2022.

Voda iz rezervoara snabdeva poluostrvo Krim na jugu – koje je Rusija pripojila 2014. – kao i Zaporožsku nuklearnu elektranu – najveću u Evropi – na severu.

Takođe pomaže u radu hidroelektrane Nova Kakovka. Uništavanje brane bi dodatno pogoršalo trenutne energetske probleme Ukrajine, nakon što je Rusija nedeljama ranije ove godine ciljala na ključnu energetsku infrastrukturu. To bi takođe uništilo sistem kanala koji navodnjava veći deo južne Ukrajine, uključujući Krim.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
SrBa

06.06.2023 08:47

I šta kažete, Rudi srušili branu? A snabdeva vodom Krim. Nešto mi Ukrajinci nisu usavršili priču. Malo/mnogo lage.