REJTINZI SAMO PADAJU, VLADA NE ZNA ŠTA ĆE: Nemačka koaliciona vlast u nikada goroj poziciji

Autor:

Svet

02.06.2023

15:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rejting nemačke savezne vlade najniži je od dolaska na vlast, pokazalo je istraživanje javnog mnenja „Nemački trend“, sprovedeno na zahtev javnog servisa ARD.

REJTINZI SAMO PADAJU, VLADA NE ZNA ŠTA ĆE: Nemačka koaliciona vlast u nikada goroj poziciji

Foto: Tanjug/AP

Samo 20 odsto ispitanika je zadovoljno ili potpuno zadovoljno radom vladajuće koalicije, što je pad od osam odsto u odnosu na maj. Nezadovoljno ili malo zadovoljno radom je 79 odsto, što je rast od 10 odsto.


To je najlošiji rezultat vladajuće koalicije od kada je vlada formirana u decembru 2021. godine, navodi se u istraživanju.


Rejting vladajuće koalicije je u padu, dok raste opoziciona Alternativa za Nemačku (AfD). AfD je u odnosu na pre mesec dana ojačao dva odsto i sada bi osvojio 18 odsto glasova na izborima, te se izjednačio na drugom mestu po popularnosti sa vladajućim SPD-om, dok su na prvom mestu demohrišćani (CDU/CSU) sa 29 odsto podrške, koji su u poslednjih mesec dana pali za jedan odsto.
Zeleni sa 15 odsto podrške beleže najlošiji rezultat od parlamentarnih izbora u septembru 2021. godine.


Četiri petine ispitanika smatra da je strankama vladajuće koalicije potrebno suviše vremena za rešavanje gorućih problema, a isto toliko njih misli da bi savezni kancelar Olaf Šolc trebalo da da jasne smernice unutar vlade.
Većina Nemaca je i dalje protiv isporuka nemačkih aviona Ukrajini, a tome se protivi 64 odsto ispitanika, dok je 28 odsto za isporuke.


Kada je u pitanju isporuka oružja Ukrajini, 43 odsto smatra da je ona na dovoljnom nivou, 37 odsto da je otišla predaleko, dok 14 odsto smatra da nije dovoljna.
Loše su ocenjeni i diplomatski napori nemačke vlade u vezi sa sukobom u Ukrajini. Tako 55 odsto ispitanika smatra da napori nemačke vlade da se postigne mir nisu dovoljni.
Istovremeno, 42 odsto Nemaca smatra da bi postojeće sankcije protiv Rusije mogle da se pooštre.


Kada je u pitanju unutrašnja politika, birači su podeljeni i u vezi sa pitanjem prelaska na alternativne izvore energije i zabranom grejanja na gas i lož ulje, pa tako 45 odsto ispitanih smatra da je zabrana u načelu ispravna, dok se 49 odsto njih tome protivi.
Ujedno, njih 67 odsto strahuje da bi planirane mere za zamenu sistema grejanja mogle da prekorače njihove finansijske mogućnosti.


BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Džonko

02.06.2023 18:08

Vladajuće strukture u EU uopšte ne interesuje mišljenje i stav naroda jer oni ne rade da njima bude bolje nego da odrade agende i naredbe anglosaksonsko-atlanskog, satanističko-jezuitskog establišmenta i korporativno- bankarske Svetske vlade...!!