JAPAN NEĆE U NATO, ALI... Premijer Kišida potvrdio da Alijansa ipak sprema nešto važno u Tokiju (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

24.05.2023

12:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Japanski premijer Fumio Kišida izjavio je da njegova zemlja ne planira da postane članica NATO, ali je potvrdio da plan Alijanse da u Tokiju otvori kancelariju za vezu u Japanu.

JAPAN NEĆE U NATO, ALI... Premijer Kišida potvrdio da Alijansa ipak sprema nešto važno u Tokiju (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Rojters navodi da je izjava Kišide usledila nakon što je japanski ambasador u Vašingtonu ranije ovog meseca rekao da Severnoatlantski savez koji predvode Amerika planira kancelariju u Tokiju, prvu takvu u Aziji, kako bi se olakšale konsultacije u regionu.

Foto: Tanjug/AP

Japanski premijer Fumio Kišida

Navedeno je da će NATO kancelarija za vezu u Japanu omogućiti komunikaciju Alijanse s partnerima, kao što su Južna Koreja, Australija i Novi Zeland, pre svega u kontekstu geopolitičkih izazova, kao što su Kina i Rusija.

Foto: Tanjug/AP

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, posetio je Japan u januaru i obećao Kišidi da će ojačati veze Alijanse sa Tokijom u trenutku suočavanju s istorijskim bezbednosnim izazovima, misleći na agresiju Rusije na Ukrajinu i rastuću vojnu moć Kine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading