JAPAN NEĆE U NATO, ALI... Premijer Kišida potvrdio da Alijansa ipak sprema nešto važno u Tokiju (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

24.05.2023

12:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Japanski premijer Fumio Kišida izjavio je da njegova zemlja ne planira da postane članica NATO, ali je potvrdio da plan Alijanse da u Tokiju otvori kancelariju za vezu u Japanu.

JAPAN NEĆE U NATO, ALI... Premijer Kišida potvrdio da Alijansa ipak sprema nešto važno u Tokiju (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Rojters navodi da je izjava Kišide usledila nakon što je japanski ambasador u Vašingtonu ranije ovog meseca rekao da Severnoatlantski savez koji predvode Amerika planira kancelariju u Tokiju, prvu takvu u Aziji, kako bi se olakšale konsultacije u regionu.

Foto: Tanjug/AP

Japanski premijer Fumio Kišida

Navedeno je da će NATO kancelarija za vezu u Japanu omogućiti komunikaciju Alijanse s partnerima, kao što su Južna Koreja, Australija i Novi Zeland, pre svega u kontekstu geopolitičkih izazova, kao što su Kina i Rusija.

Foto: Tanjug/AP

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, posetio je Japan u januaru i obećao Kišidi da će ojačati veze Alijanse sa Tokijom u trenutku suočavanju s istorijskim bezbednosnim izazovima, misleći na agresiju Rusije na Ukrajinu i rastuću vojnu moć Kine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading