OTROVANE DVE KRITIČARKE VLADIMIRA PUTINA?! Prijavile simptome nakon konferencije u Berlinu

Autor:

Svet

22.05.2023

07:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Medijski izveštaji kažu da je jedna žena bila novinarka i da su se njeni simptomi možda pojavili pre konferencije od 29. do 30. aprila

OTROVANE DVE KRITIČARKE VLADIMIRA PUTINA?! Prijavile simptome nakon konferencije u Berlinu

Foto: Tanjug/AP

Nemaćka policija saopštila je da istražuje moguće trovanje dve ruske disidenatkinje koje su prijavili simptome  krajem aprila nakon što su prisustvovali konferenciji u Berlinu koju je organizovao kritičar ruskog Kremlja Mihail Hodorkovski.

Simptomi liče na trovanje

Berlinska policija saopštila je Rojtersu da je istraga otvorena nakon što je nemački list Velt am zontag, pozivajući se na rusku istraživačku medijsku grupu Agencija, saopštio da su dve žene prijavile simptome koji ukazuju na moguće trovanje. Policija nije saopštila više detalja i saopštila da je istraga u toku.

Medijski izveštaji kažu da je jedna žena bila novinarka i da su se njeni simptomi možda pojavili pre konferencije od 29. do 30. aprila. Otišla je u bolnicu Charite u Berlinu.

„Vrata moje hotelske sobe su ostala odškrinuta“

Druga žena bila je Natalija Arno, direktorka nevladine organizacije Fondacija Slobodna Rusija. Ona je na svojoj Fejsbuk stranici napisala da je otkrila da su vrata njene hotelske sobe ostala odškrinuta. Takođe je napisala: „Probudila se u 5 ujutro pateći od oštrog bola i čudnih simptoma.

Poslednjih godina bilo je nekoliko otrovnih napada u inostranstvu i samoj Rusiji na protivnike Kremlja. Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni lečen je u Rusiji, a kasnije i u Nemačkoj, zbog, kako su pokazala zapadna laboratorijska ispitivanja, pokušaja trovanja nervnim agensom u Sibiru 2020. godine.

Vlada u Moskvi je odbacila optužbe. Navaljni se dobrovoljno vratio u Rusiju 2021. godine iz Nemačke. Uhapšen je u januaru te godine i od tada je u zatvoru.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
sasa

22.05.2023 11:54

Znaci trovanje izvrsili su njihovi prijatelji svabe

Doca

22.05.2023 12:51

Da su Rusi umešani bile bi zaista otrovane i mrtve. Samo propaganda.