POBUNA U KREMLJU! PUTINU ZATEŽU SVILEN GAJTAN: Jevgenij Prigožin nudio podatke o položajima ruske vojske u zamenu za Bahmut

Autor:

Svet

15.05.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Putin, suočen je s ogromnim nezadovoljstvom zbog neuspeha u ratu u Ukrajini i ekonomskih posledica koje je doneo sukob da Zapadom.

POBUNA U KREMLJU! PUTINU ZATEŽU SVILEN GAJTAN: Jevgenij Prigožin nudio podatke o položajima ruske vojske u zamenu za Bahmut

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Sada procurili dokumenti Pentagona govore da mu je leđa okrenuo i šef "Vagnera" Jevgenij Prigožin, odnosno da je pokušao da trguje s vojnom bezbednosnom službom Ukrajine GUR.

TAJNI SASTANAK U AFRICI

Da Putin gubi kontrolu, ukazuje i činjenica da se i šef "Vagnera" Jevgenij Prigožin ohrabrio da više ne krije političke ambicije i objavio plakate koji ga predstavljaju kao predsedničkog kandidata na izborima naredne godine. Kao što smo pisali, ako se Putin usled pada podrške ne kandiduje na izborima narednog proleća, Prigožin ima šansu lako da pobedi sve protivkandidate pošto raspolaže novcem, uticajem kod nacionalističke elite, koja traži da se rat vodi mnogo surovije, i ugledom kod birača na levici i na desnici.

Prigožin ostvaruje ambicije bez skrupula, na šta ukazuje Vašington post. Ovaj list navodi da je šef "Vagnera" ponudio ukrajinskom GUR da otkrije položaje ruske vojske i tražio da mu u zamenu predaju Bahmut. Američki list se poziva na dokumente procurele iz Pentagona u koji su njegovi novinari imali uvid. Prema tim informacijama, Prigožin se u januaru sreo s načelnikom GUR Kirilom Budanovim u Africi, gde vagnerovci čuvaju režime nekoliko država i kontrolišu zlatne rudnike. Pritom je rekao da Rusija nema dovoljno artiljerijske municije i savetovao da Ukrajinci napadnu prema Krimu jer su tu ruske jedinice s najnižim borbenim duhom. Vašington post navodi da je GUR odbio predloge Prigožina jer mu ne veruju i da su im to naknadno potvrdila dva ukrajinska funkcionera.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Analitičar Darko Obradović kaže za Srpski telegraf da se Prigožin i "Vagner" nalaze između GRU (vojna obaveštajna služba) koji ih je formirao, Putinove naklonosti, FSB (služba naslednica KGB) i Ruske armije.

STALJINOVA TAKTIKA

- Prigožin u ovom trenutku zavisi od Putinove naklonosti i od toga koliko mu je koristan. I Staljin je imao svoj "Vagner" u španskom građanskom ratu, tako da se ruski lideri ne odriču usluga takvih organizacija u sivoj zoni, kao što je to urađeno i 2014. Mislim da su priče o Prigožinu kao nekakvoj izdajici Putina više deo informacionih operacija i obaveštajnih igri. Onog trenutka kada sazri uverenje da je Putin pogubio konce moći u ruskom establišmentu, tog trenutka ćemo moći da pričamo o otkazivanju poslušnosti - kaže Obradović.

Republika

Foto: YouTube/Printscreen

 

 

Prigožin: Smeštaju mi moskovski bogataši

Prigožin je navode Vašington posta nazvao besmislicom i ocenio da iza napada na njega stoji poslovna i politička elita iz Rubljovke, moskovskog predgrađa u kom žive bogataši. - Ili je neki novinar hteo da se proslavi ili su stanovnici Rubljovke, koji su u svoje vreme trgovali naftom s Islamskom državom, rešili da organizuju ovaj medijski napad. Besmisleno je i da sam se sreo s Budanovim u Africi jer sam tamo poslednji put bio nekoliko meseci pre rata u Ukrajini - rekao je Prigožin.

I Putinov portparol Dmitrij Peskov ocenio je da je tekst iz Vašington posta obična novinarska patka, kojih je na zapadu sve više.

Borba s Šojguom za naklonost šefa Kremlja

Branko Radun ističe za Srpski telegraf da je očevidno rivalstvo između ministra odbrane Sergeja Šojgua i Prigožina.

Republika

Foto: Medija centar Beograd

 

 

- Prigožin je vrlo čudno preuzeo da s privatnom vojskom vodi glavnu bitku, što nikad nije bio slučaj. Obojica su saradnici Putina, koji voli da balansira između različitih struja. Prigožin nije sam i ima svoj obaveštajni krug, a drugi su bliski Šojguu. To su neki klanovi u bezbednosnim strukturama i njihov sukob je postao javan. To što se otvoreno prepucavaju govori da postoje ozbiljni problemi unutar tih krugova. Međutim, ne mislim da oni hoće da ugroze Putina jer niko nema ambicije da ga zameni. Nisu oni političari niti imaju taj kapacitet, već žele da istisnu konkurenciju iz Putinovog okruženja.

Zelenski od Makrona dobio lake tenkove

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nastavio je evropsku turneju, u kojoj pokušava da obezbedi što više oružja za ukrajinsku vojsku. On je iz Berlina doputovao u iznenadnu posetu Parizu, gde je razgovarao s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i odmah najavio da nastavlja u London, na sastanak s britanskim premijerom Rišijem Sunakom. - Velika Britanija je lider kad je reč o proširenju naših kapaciteta na terenu i u vazduhu - rekao je Zelenski.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Da podsetimo, Nemačka je odobrila Ukrajini dodatnu vojnu pomoć vrednu 2,7 milijardi evra. Izdašan je bio i Makron. Francuska će u narednih nekoliko nedelja poslati Ukrajini nekoliko desetina oklopnih vozila i lakih tenkova, uključujući savremena borbena vozila AMKS-10RC. Ova francuska borbena vozila imaju veliku manevarsku sposobnost, koja omogućava brze promene pozicija na ratištu, a ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov nazvao ih je "snajperima na brzim točkovima". Posle radne večere dvojice lidera koja je trajala više od tri sata francuski predsednik je ukazao da zvanični Pariz usmerava svoje napore da podrži sposobnosti protivvazdušne odbrane ukrajinskih snaga.

- Pariz će nastaviti da pruža Ukrajini političku, finansijsku, humanitarnu i vojnu podršku onoliko dugo koliko bude potrebno - navodi se u zajedničkom saopštenju. Izvor u Jelisejskoj palati potvrdio je novinarima da će Francuska obezbediti Ukrajini dodatne, modernije odbrambene sisteme, ali u ovom trenutku ne pominju se isporuke borbenih mlaznih aviona, koje je tražio Zelenski.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Džonko

15.05.2023 22:30

Kada sve ovo priča NATO bot Obradović odmah znaš da je izmišljeno... To je klasična propaganda da sakrije pravu istinu i da poremeti odnose unutar protivničke strane...