NA KORAK DO BANKROTA: Americi ostalo manje od 88 milijardi dolara, CEO SVET STREPI dok se čeka odluka Kongresa (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

14.05.2023

12:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Americi je ostalo manje od 88 milijardi dolara koje federalna vlada u Vašingtonu može da troši, a bankrot može da se izbegne jedino podizanjem granice zaduživanja SAD koje treba da odobri Kongres.

NA KORAK DO BANKROTA: Americi ostalo manje od 88 milijardi dolara, CEO SVET STREPI dok se čeka odluka Kongresa (FOTO, VIDEO)

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Blumberg je preneo da je u petak Ministarstvo finansija SAD saopštilo koliko je keša ostalo i naveo da se radi o smanjenju u odnosu na nedelju dana ranije kada je administraciji američkog predsednika Džoa Bajdena bilo dostupno oko 110 milijardi dolara.

Foto: Tanjug/AP

Zgrada Kongresa u Vašingtonu

Sada je ostalo svega nešto više od četvrt od 333 milijardi dolara koje je Bajden omogućio za korišćenje vanrednim merama.

Ukoliko Kongres ne odobri dizanje limita zaduživanja najveća privreda sveta će bankrotirati s teško predvidivim posledicama na globalna tržišta kapitala.

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden

Pošto sukob između demokrata i republikanaca i dalje traje, ne bi bilo iznenađenje da ministarka finansija Dženet Jelen ne dobije dozvolu Kongresa za probijanje limita zaduživanja.

Foto: Tanjug/AP

Dženet Jelen, ministarka finansija SAD

- Kada smo procenili nedavne federalne poreske prihode, naša najbolja procena je da nćemo moći da nastavimo da ispunjavamo sve vladine obaveze do početka juna, verovatno već 1. juna, osim ako Kongres ne podigne ili suspenduje ograničenje zaduživanja do tada - navela je nedavno ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading