MAKRON I SUNAK UDARAJU NA VAGNEROVCE: Proglasiće ih terorističkom organizacijom u EU i Velikoj Britaniji, svako ko ih podržava biće KRIVIČNO gonjen! (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

10.05.2023

12:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski predsednik Emanuel Makron i britanski premijer Riši Sunak udarili su žestoko po ruskoj plaćeničkoj kompaniji "Vagner grupa" oligarha Jevgenija Prigožina.

MAKRON I SUNAK UDARAJU NA VAGNEROVCE: Proglasiće ih terorističkom organizacijom u EU i Velikoj Britaniji, svako ko ih podržava biće KRIVIČNO gonjen! (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Rojters navodi da je Makronova Francuska pozvala Evropsku uniju da proglasi terorističkom organizacijom plaćenike koji učestvuju u ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Foto: Tanjug/AP

Francuski predsednik Emanuel Makron

Navodi se da je francuski parlament usvojio rezoluciju kojom preporučuje EU da stavi "Vagner grupu" na listu terorističkih organizacija.

- Gde god da "operišu", pripadnici Vagnera šire nestabilnost i nasilje. Ubijaju i muče. Masakriraju i pljačkaju. Zastrašuju i manipulišu, maltene bez kazne - rekao je francuski poslanik Benžamen Hadad u parlamentu.

On je dodao da nije reč o "običnim plaćenicima željnim novca", već da vagnerovci "od Malija do Ukrajine podržavaju agresivnu politiku režima (ruskog predsednika) Vladimira Putina".

Foto: Tanjug/AP

Britanski premijer Riši Sunak

Navodi se da se Velika Britanija priprema da uradi isto.

Londonski Tajms je objavio da je Sunakova vlada spremna da formalno označi "Vagner grupu" kao terorističku organizaciju, što bi značilo da se uvode sankcije i ostale kazne za Prigožinovu kompaniju i njene plaćenike, čime bi se povećao pritisak na Rusiju.

Foto: www.profimedia.rs

Jevgenij Prigožin sa vagnerovcima

Ovaj list, pozivajući se na izvor u vladi, navodi da je britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova gradilo slučaj protiv "Vagner grupe" puna dva meseca i da je njena zabrana "neizbežna" kroz nekoliko nedelja.

Ukoliko se "Vagner grupa" zabrani, biće krivično gonjen svako ko im pripada, prisustvuje sastanciman njenih pripadnika, podržava je ili nosi njen grb u javnosti.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading