VELIKI PREOKRET NA TVITERU! Mask ukinuo licemerno etiketiranje: Nema više oznake o "državnim medijima"!

Autor:

Svet

21.04.2023

10:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ilon Mask je napravio veliku promenu na platformi Tviter.

VELIKI PREOKRET NA TVITERU! Mask ukinuo licemerno etiketiranje: Nema više oznake o "državnim medijima"!

Foto: Tanjug/AP

Vlasnik Tvitera Ilon Mask

Mada su do sada oznake „povezane sa državom“ i „finansirane od strane“ za medije podigle veliku prašinu, Ilon Mask je odlučio da napravi preokret i potpuno ih ukine.

Kineska Sinhua i Global Times i ruski RT od petka više nisu identifikovani kao državni mediji nakon promena, koje nisu objavljene.

Javno finansirane zapadne kuće, uključujući Nacionalni javni radio (NPR) u Sjedinjenim Državama, BBC u Velikoj Britaniji i kanadski CBC, više nemaju oznaku koja sugeroiše da ih „finansira vlada“.

I stranica na Tviteru na kojoj su navedene politike platforme o državnim medijima trenutno je nedostupna.

Ilon Mask se još uvek nije oglašavao ovim povodom, ali je tvitovao:

- Predivan dan na mnogo načina. -

 

 

Poslednje izmene su usledile posle nedelja kontroverzi oko Tviterovog označavanja medija državnim ili finansiranim od trane države.

Novozelandski javni radio emiter u ponedeljak je zapretio da će napustiti sajt nakon što je protestovao zbog toga što je etiketa „koja finansira vlada“ pogrešno sugerisala da je novozelandska vlada izvršila uticaj na njen uređivački sadržaj.

NPR i Javni servis najavili su poslednjih dana da više neće objavljivati na sajtu u znak protesta zbog onoga što su opisali kao Maskove napore da potkopa njihov legitimitet.

Pre nego što je Mask prošle godine kupio Tviter za 44 milijarde dolara, oznaka „državni mediji” bila je rezervisana za vladine glasnike kao što su kineska Sinhua i ruski RT.

Tviter je ranije ovog meseca nakratko dodao oznaku „mediji koji su povezani sa državom“ NPR-u, koji dobija javna sredstva, ali ima kritičko izveštavanje o politici američke vlade, što je izazvalo osudu emitera i njegovih pristalica.

Mask je kasnije sugerisao da je odluka bila greška, priznajući da „možda nije tačno“ opisati NPR kao državni medij.

Mask popustio pod pritiskom?

Globalna radna grupa za javne medije pozvala je ranije rukovodstvo Tvitera i Ilona Maska da ispravi oznaku četiri svoja člana na sajtu.

ABC u Australiji, CBC/Radio Kanade, Korean Broadcasting Sistem i Radio Novi Zeland bili su označeni kao „mediji koje finansira vlada“ na svojim zvaničnim Tvitter nalozima, isti naslov koji je dodeljen britanskom PSB-u i BBC-u.

Označavajući ih kao takve, „obmanjuje publiku o njihovoj operativnoj i uređivačkoj nezavisnosti od vlade“, navodi Globalna radna grupa u izjavi koju je potpisalo njenih osam članova, među kojima su četiri pogođene mreže, BBC, France Televisions, ZDF u Nemačkoj i SVT u Švedskoj.

Ismevao CBC

Nakon što je Tviter nalog Kanadske radiodifuzne korporacije (CBC) označio kao „medij koji finansira vlada“, Ilon Mask je promenio oznaku i sada piše da je to „medij koji finansira vlada od 69 odsto“.

CBC je navodno poslao zvanično pismo Tviteru u kojem se pojašnjava da ga „finansira manje od 70 odsto vlade“.

Upravo tu rečenicu iskoristio je Mask kako bi ih ismejao.

 

 

Mediji u Srbiji polovično "označeni"

Tviter nalozi medija koji su ranije bili označavani kao "mediji koji sarađuju sa vladom Srbije" osvanuli su jutros bez etikete koja im je nekoliko meseci ranije nalepljena.

Srpski telegraf, portal Republika, Informer i drugi, nemaju oznaku koja ih povezuje sa državom.

Foto: twitter republika

Tviter nalog portala Republika

Sa druge strane, mediji koji se finansiraju iz stranih izvora i od tajkunskih para, poput Šolakove M1, Nove i Danasa, nikada nisu imale nikakvu oznaku.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading