VELIKA BRITANIJA NA IVICI KOLAPSA: Ministar ekonomije priča jedno, ali MMF daje realnu sliku

Autor:

Svet

16.04.2023

15:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kancelar tvrdi da njegova zemlja ima "veoma robustan, otporan bankarski sistem".

VELIKA BRITANIJA NA IVICI KOLAPSA: Ministar ekonomije priča jedno, ali MMF daje realnu sliku

Foto: pixabay.com

Big Ben u Londonu

Kancelar Džeremi Hant kaže da se britanska ekonomija "vratila" i da je njegova strategija rasta pozdravljena na sastanku Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu.

Kako podseća BBC, njegov prethodnik Kvasi Kvarteng napustio je prethodni sastanak MMF-a u oktobru, usred salve kritika, a Hant koji ga je zamenio sada kaže kako dobija priznanje od MMF-a da "vraća britansku ekonomiju na pravi put", kako prenosi Telegraf.

Međutim, najnoviji podaci pokazuju da ekonomija Velike Britanije nije uspela da raste u februaru. MMF je u sredu saopštio kako očekuje da će se ekonomija Velike Britanije smanjiti za 0,3 odsto u 2023. godini, što bi je učinilo jednom od najlošijih svetskih ekonomija.

Kada su ga osporili pitanjem da li trenutni učinak Velike Britanije, zapravo, potkopava njegovu pozitivnu poruku koju šalje, Hant je rekao: "Drugi ministri finansija mi govore da se Britanija vratila".

Foto: Google Maps

 

Britanska ekonomija je, primećuje javni servis te zemlje, tek sada poprimila oblik koji je imala pre pandemije, nakon meseci industrijske krize, brzog rasta cena i nedostatka radne snage. U petak su medicinske sestre u sindikatu RCN-a odbile ponudu za povećanje plata od 5% i rekle da planiraju da ponovo štrajkuju početkom maja.

U međuvremenu, mlađi lekari NHS-a u Engleskoj su organizovali četvorodnevno odsustvo s posla, zbog plate, a ono se završilo u subotu, 15. aprila.

Izgledi za Veliku Britaniju, koja se u velikoj meri oslanja na finansijske usluge, mogu biti pomućeni trenutnom neizvesnošću u bankarskom sektoru, nakon kolapsa tri američke banke i hitnog preuzimanja Kredi Svisa od strane UBS-a.

Međutim, Hant je rekao da Velika Britanija ima "veoma robustan, otporan bankarski sistem", koji je sada u mnogo boljoj poziciji nego što je bio pre finansijske krize 2008.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

Loading
Gavrilo

16.04.2023 18:21

Gde je sad Ðiladov ekonomski "stručnjak" Nikezić koji je pre par dana dao komentar da se MMF bavi samo sa 5 zemalja u Evropi sa nerazvijenom ekonomijom gde spada i Srbija uz Moldaviju, Albaniju i Severnu Makedoniju.