PRIJAVLJEN PRVI SMRTNI SLUČAJ INFEKCIJE GLJIVICAMA! Zaraza izbila u FABRICI, izvor još nije otkriven

Autor:

Svet

14.04.2023

23:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Navodno će švedska kompanija prekid rada u fabrici iskoristiti za dubinsko čišćenje najposećenijih delova fabrike, ventilacionog sistema i za zamenu filtera.

PRIJAVLJEN PRVI SMRTNI SLUČAJ INFEKCIJE GLJIVICAMA! Zaraza izbila u FABRICI, izvor još nije otkriven

Foto: pixabay.com

Jedna osoba je preminula od posledica infekcije gljivicama, koju su dobili u fabrici papira u Mičigenu. Preminula osoba, čiji identitet nije saopšten, navodno je bila izvođač radova u fabrici.

Veruje se da je ovo najgora situacija sa širenjem infekcija gljivica u američkoj istoriji.

Fabrika papira Bilerud u Eskanabi, u središtu je izbijanja blastomikoze. Zvaničnici su potvrdili infekciju kod 21 osobe, a sumnja se da je obolelo još njih 76. Oko deset je hospitalizovano, prenosi Telegraf.rs.

Švedska kompanija, koja rukovodi poslovanjem, rekli su da je zatvaranje fabrike preventivna mera. Radnici fabrike su za DailyMail rekli da su se zaražavanja nastavila, pošto je fabrika ostala otvorena.

Navodno će švedska kompanija prekid rada u fabrici iskoristiti za dubinsko čišćenje najposećenijih delova fabrike, ventilacionog sistema i za zamenu filtera. Takođe, trebalo bi da izvrše testiranja sirovina kako bi ustanovili odakle je krenula zaraza.

Blastomikoza prvi put je dijagnostifikovana u fabrici krajem februrara, ali je Bilerudu trebalo više od mesec dana da narede prestanak rada. U početku su radnicima govorili da nose maske kako bi izbegli infekciju.

Direktor fabrike Kristof Mihalski je rekao da će "kao preventivna mera", fabrika biti zatvorena na tri nedelje, kako bi se izvršilo čišćenje i druge radnje u skladu sa preporukama zdravstvenih vlasti.

- Iako izvor zaraze još nije otkriven i nismo dobili nikakav izveštaj od inspekcije da je poseta ili rad u fabrici nebezbedan, preduzećemo ove mere - rekao je Mihalski.

Iz kompanije su rekli da su prvi put upozoreni na blastomikozu početkom marta, kada su radnici prvi put dobili pozitivne rezultate na gljivice.

Od tada registrovan je 21 slučaj, a sumnja se na još 76, naveli su zdravstveni zvaničnici.

Svi zaraženi su zaposleni u fabrici. Ukoliko se ispostavi za sve slučajeve da su pozitivini, biće ovo najveće izbijanje blastomikoze u istoriji SAD.

Do sada najveća epidemija zabeležena je 2010. godine u Viskonsinu. Obolelo je 55 ljudi, 30 je bilo hospitalizovano, a dve osobe su preminule. Izvor zaraze nikad nije otkriven.

Gerald Kel, koji predvodi sindikat koji predstavlja i zaposlene u fabrci rekao je da je najmanje 12 ljudi hospitalizovano. Nekima je bila potrebna višenedeljna bolnička nega. Međutim, do sada nijedan smrtni slučaj nije direktno povezan sa fabrikom u Mičigenu.

Džejmi Dir, predsednik unije zaposlenih rekao je da su oni koji su se razboleli imali velikih problema sa disanjem i da su iskašljavali krv i gust šlajm.

- Njihova pluća bila su puna čvorića od gljivica. Kao da su imali gljivice na grudima, zbog kojih nisu mogli da dišu - rekao je Dir, koji je i sam imao zdravstvenih problema.

On tvrdi da se šest nedelja borio sa infekcijom, da je teško dolazio do daha, ali da se srećom oporavio.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading