BAHMUT ZASUT ZABRANJENIM BOMBAMA?! Objavljeni zastrašujući snimci (VIDEO)

Autor:

Svet

14.04.2023

23:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci sa fronta kod Bahmuta, koji prikazuju napad verovatno fosfornom ili možda čak i termitskom bombom.

BAHMUT ZASUT ZABRANJENIM BOMBAMA?! Objavljeni zastrašujući snimci (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Dok su na Tviteru mnogi korisnici snimku opisivali kao "vatromet" iznad Bahmuta, u jednoj objavi stajalo je da se radi o fosfornoj bombi, dok se u drugoj navodi da se radi o zabranjenom oružju koje su, kako se tvrdi, sinoć upotrebili ruski vojnici protiv ukrajinskih snaga.

Međutim, ni vrsta oružja, kao ni informacija koja je strana upotrebila oružje ne može se za sada nezavisno potvrditi.

Upotreba municije sa belim fosforom zabeležena je nedavno kod Časovog Jara. Procenjivalo se, kao i u ovom slučaju, da su je ispalile ruske snage. Novinari nisu mogli da ocene da li je meta bila položaj koji su držale ukrajinske snage, iako je zeleni kamion s belim krstom, simbolom ukrajinske vojske, bio parkiran pokraj zapaljenog područja.

Prema Međunarodnom odboru Crvenog krsta, zapaljeni fosfor stvara plamenove koji gore na temperaturi i do 800 stepeni Celzijusa. Vatra koju uzrokuju može se da se proširi na veliku površinu, i do nekoliko stotina kvadratnih kilometara. Upotreba ovog oružja može izazvati povrede opasne po život, ali dovesti i do dugotrajnog, teškog umiranja žrtava.

Oružje koje sadrži beli fosfor može da spali i zatvoriti disajne puteve. U slučaju da čestice ovakvog oružja uđu u telo, čak i slučaju da osoba primi pomoć, šanse da preživljavanje su veoma male. Čestice belog fosfora gore sve dok su u dodiru sa kiseonikom.

Ukrajina je već optuživala Rusiju da koristi oružje s belim fosforom, ali je Moskva to kategorički demantovala. Prema Ženevskoj konvenciji, oružje koje sadrži beli fosfor nije dozvoljeno da se koristi protiv civila, ali se sme koristiti protiv vojnih ciljeva.

Kod Ugljedara je nedavno zabeležena, kako se čini, eksplozija još strašnije zapaljive bombe na bazi termita, mešavine metalnog praha i metalnog oksida. Termit gori na temperaturama višim od 2400 °C, a ako dođe u dodir sa ljudskim mesom, može ga otopiti sve do kosti, a razara i metal i beton. I za ovaj napad se sumnjiče ruske snage, ali takva informacija nije potvrđena od nezavisnih izvora.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading