ŠOK PODACI IZ NEMAČKE: Cene hrane idu u ambis! (FOTO)

Autor:

Svet

31.03.2023

10:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Inflacija nemačke hrane skočila za 22.3 odsto u odnosu na ovaj period prošle godine.

ŠOK PODACI IZ NEMAČKE: Cene hrane idu u ambis! (FOTO)

Foto: pixabay.com

Cene hrane u Nemačkoj nezaustavljivo rastu, toliko da je inflacija nemačke hrane u supermarketima skočila za 22.3 odsto na godišnjem nivou u martu, dok je porasla sa 21.8 u odnosu na februar tekuće godine, najnoviji su podaci Nemačke federalne statističke kancelarije.

Ove podatke na svom Tviter nalogu podelio je nemački novinar Holger Zschaepitz.

Inače, u Nemačkoj su danima masovni štrajkovi, naj­ve­ći u po­sled­nje tri de­ce­ni­je. Tako su pre dva dana između ostalog bili paralisani vozovi kao i grad­ski pre­voz u se­dam od 16 po­kra­ji­na.

 

 

Takođe, dva naj­ve­ća aero­dro­ma, Min­hen i Frank­furt, ob­u­sta­vi­li su sve le­to­ve, a že­le­znič­ki ope­ra­ter „Doj­če ban” ot­ka­zao je sve me­đu­grad­ske že­le­znič­ke uslu­ge. Funk­ci­o­ni­sao je je­di­no aero­drom u Ber­li­nu.

Ne­mač­ka je, što se ga­sa ti­če, pre ra­ta u Ukra­ji­ni u ve­li­koj me­ri za­vi­si­la od Ru­si­je, te je sa ukrajinsko-ruskom krizom stigla i inflacija u Nemačku, pa su skočile cene po­tro­šač­ke kor­pe, ga­sa, stru­je, ki­ri­je, dok su zarade ostale iste, što je glavni uzrok masovnih štrajkova.

Međutim, ovo se ne dešava samo u Nemačkoj. Naime, sto­ti­ne hi­lja­da Bri­ta­na­ca me­se­ci­ma štraj­ku­ju zbog ma­lih pla­ta ko­je ne pra­te rast ži­vot­nih tro­ško­va. U tre­ći me­sec pro­te­sta ušli su i Fran­cu­zi, koji su počeli prvenstveno da se bune zbog reforme penzionog sistema, a da bi se kasnije pokazalo da je vodeći razlog nezadovoljstvo sveopštim uslovima života i rada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading