OGLASIO SE NATO NAKON KINESKOG PLANA U 12 TAČAKA: Nemamo mnogo poverenja u njih!

Autor:

Svet

24.02.2023

11:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kina je objavila dokument „Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize“ na veb stranici Ministarstva.

OGLASIO SE NATO NAKON KINESKOG PLANA U 12 TAČAKA: Nemamo mnogo poverenja u njih!

Foto: AP Photo/Olivier Matthys

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prokomentarisao je kineski plan za rešavanje ukrajinske krize rekavši da Alijansa nema poverenja u Kinu jer nije osudila specijalnu vojnu operaciju ruske vojske.

- Budući da nisu osudili nezakonitu invaziju Rusije u Ukrajinu, mi nemamo previše poverenja u Kinu. Štaviše, potpisali su sa Rusijom ugovor o neograničenom partnerstvu samo nekoliko dana pred početak specijalne vojne operacije - rekao je on.

Prethodno je Kina objavila dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o rešavanju konflikta u Ukrajini, a kao najvažnija stavka navodi se momentalni prekid neprijateljstava i prelazak na mirovne pregovore.

U dokumentu pod nazivom „Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize“, koji je objavljen na veb stranici Ministarstva, kineski spoljnopolitički resor navodi i da ́će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora.

Takođe, oni su na godišnjicu rata uputili podršku Ukrajini.

NATO je odao počast izgubljenim životima i izrazio žaljenje zbog tragične ljudske patnje i razaranja, uključujući ukrajinska stambena područja i civilnu i energetsku infrastrukturu, izazvanu ruskim ilegalnim ratom, stoji u saopštenju objavljenom na sajtu te Alijanse.

Navodi da alijansa pojačava političku i praktičnu podršku Ukrajini dok se brani od ruske invazije i da će nastaviti da je podržava onoliko dugo koliko je potrebno da joj pomogne da pobedi. U tom kontekstu, NATO će nastaviti da blisko sarađuje sa relevantnim akterima, uključujući međunarodne organizacije, posebno EU, kao i zemlje koje imaju isto mišljenje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading