ULTIMATUM SI ĐINPINGA PUTINU! PRIHVATI MIR ILI NE DOLAZIM U MOSKVU: Peking želi kraj rata u Ukrajini, u Rusiju prenete krucijalne poruke!

Autor:

Svet

23.02.2023

08:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Putin dobio je od kineskog predsednika Si Đinpinga ultimatum da završi krvavu ratnu avanturu u Ukrajini.

ULTIMATUM SI ĐINPINGA PUTINU! PRIHVATI MIR ILI NE DOLAZIM U MOSKVU: Peking želi kraj rata u Ukrajini, u Rusiju prenete krucijalne poruke!

Foto: Tanjug

Predsednik Rusije, iscrpljene izolacijom i sankcijama, izmolio je posetu Si Đinpinga Moskvi u direktnom prenosu sastanka sa šefom kineske diplomatije Vang Jijem, koji je ranije najavio da će Peking predstaviti mirovnu inicijativu u skladu s poveljom UN i kritikovao "snage koje u Ukrajini slede geopolitičke ciljeve po cenu patnje tamošnjeg naroda".

Ukoliko značajan deo tog plana Putin ne prihvati, mogla bi da izostane poseta predsednika Kine, od koje Rusija zavisi tehnološki, diplomatski i ekonomski.

U IGRI 200 MILIJARDI

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Putin je ranije dočekao Emanuela Makrona i Olafa Šolca za stolom dugim dvadesetak metara.

Ovog puta izabrao je daleko manji sto da bi bio što bliže Vang Jiju. Ruski predsednik odmah je rekao šefu kineske diplomatije da je srećan što ga vidi u Moskvi i zamolio ga da prenese pozdrave i najlepše želje Si Đinpingu.

Zatim je dodao da zna da je u Kini održan Kongres KP i da predstoji Svekineski sabor narodnih predstavnika, koji će rešiti važna kadrovska pitanja, ali da se nada da će biti održan i susret sa Si Đinpingom koji je ranije dogovaran.

Putin nije skrivao zašto mu je važna podrška Si Đinpinga i pomenuo da su međunarodni odnosi postali veoma žestoki.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

 

- Naravno, reč je i o ekonomiji. Mi smo postavili cilj da dostignemo trgovinsku razmenu od 200 milijardi dolara do naredne godine - kazao je Putin.

Vang Ji otkrio je da je nedavno održana video-konferencija Putina i Sija, kojoj je i sam prisustvovao.

- Došao sam zato što ste vi tada pozvali predsednika Sija da vas što pre poseti - napomenuo je Vang Ji.

GLAVNO REKAO U ČETIRI OKA

Šef kineske diplomatije rekao je Putinu da je moguće produbljivanje saradnje u ekonomiji, politici i kulturi.

- Ovo je bila moja uvodna reč. Sada sam spreman da vas saslušam i da vam kažem moje mišljenje - rekao je Vang Ji, posle čega je sastanak zatvoren za javnost.

Nemoćan i agent KGB

Vang Ji, član Politbiroa i šef Komisije KP Kine za spoljne poslove, potčinjen je direktno partijskom genseku i predsedniku države Si Đinpingu.

U Moskvi se prvo sreo sa sekretarom ruskog Saveta bezbednosti Nikolajem Patruševim, čovekom koji predstavlja oči i uši Vladimira Putina, s kojim je služio u Lenjingradskom KGB. S tog sastanka je izdato samo uopšteno saopštenje iz kog se ne vidi da je Patrušev uspeo da smekša Vang Jija.

NAJTEŽI UDARCI KOJE KINA MOŽE DA ZADA RUSIJI

1. Kina je prošle godine postala najveći uvoznik ruske nafte i to po diskontnim cenama. U međuvremenu je Peking sklopio veliki ugovor sa Saudijskom Arabijom i mogao bi lako da ostavi Moskvu na cedilu.
2. EU je svela na minimum uvoz ruskog gasa. Za Kremlj bi smrtan udarac bio kada bi se Peking preorijentisao na snabdevanje ovim energentom iz Katara ili Australije i odustao od izgradnje gasovoda "Sila Sibira 2".
3. Nakon odlaska zapadnih kompanija tržište automobila u Rusiji nije u kolapsu samo zahvaljujući uvozu iz Kine.
4. Rusija je zavisna od uvoza tehnologije koji je Zapad onemogućio sankcijama. To je nadoknadila Kina, bez čijih čipova bi zavladala nestašica svega, od mašina za pranje veša do raketa.
5. Kina je najveći svetski igrač koji nije u sukobu s Rusijom. Svaka značajna nesuglasica mogla bi konačno da odvede Kremlj u potpunu izolaciju, s obzirom na uticaj Pekinga u svetu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading