KINESKI DIPLOMATSKI ZAOKRET POSLE OBARANJA BALONA IZNAD SAD! Vang Ji: Izvinili smo se, neće se ponoviti!

Autor:

Svet

21.02.2023

13:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neimenovani izvor iz Pekinga govorio je o obaranju balona koje su vlasti SAD nazvale špijunskim: Toliko je balona na svetu, šta sad? Zar će ih SAD sve srušiti? To je jasna zloupotreba vojne sile!

KINESKI DIPLOMATSKI ZAOKRET POSLE OBARANJA BALONA IZNAD SAD! Vang Ji: Izvinili smo se, neće se ponoviti!

Foto: Tanjug/AP

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da se kineski šef diplomatije Vang Ji nije izvinio na sastanku u Minhenu zbog toga što je Peking narušio američki vazdušni prostor svojim balonom za nadzor. Blinken je rekao da je špijuniranje neprihvatljivo i da nikada ne sme ponoviti.

Dvojica diplomata sastali su se na marginama Minhenske konferencije, a ovo je bio njihov prvi sastanak otkako su SAD oborile balon početkom meseca iznad Atlantskog okeana.

Posle iznenađujuce blage prvobitne reakcije Pekinga nakon obaranja balona, retorika kineskih vlasti je u međuvremenu znatno zaoštrena, ocenjuje AP i dodaje da odnosi dve zemlje nastavljaju da se pogoršavaju.

Neimenovani izvor iz Pekinga podsetio da je Peking obavestio Vašington da je reč o bespilotnom civilnom balonu koji je skrenuo sa kursa.

- Toliko je balona na svetu, i šta sad? Zar će ih SAD sve srušiti, upitao je šef kineske diplomatije. To je jasna zloupotreba vojne sile i jasno kršenje pravila međunarodne avijacije - dodao je on.

On dalje navodi da je američko postupanje sa incidentom sa balonom bilo je „nezamislivo“ i „histerično“ – „apsurdan“ čin koji je prekršio međunarodne norme.

- SAD su prekršile duh međunarodnog prava i osnovne norme u međunarodnim odnosima, insistirajući na upotrebi sile za obaranje vazdušnog broda i raspirujući incident. Nenamerni ulazak vazdušnog broda u vazdušni prostor SAD može se posmatrati kao test za iskrenost i sposobnost SAD da se pravilno nose sa krizama i stabilizuju svoje veze sa Kinom - rekao je on.

Poruka Pekinga u Minhenu je da Vašington ne treba da traži dijalog dok povećava tenzije i eskalira krizu.

- SAD su preterano reagovale na ovo otkriće, odlažući važnu posetu državnog sekretara Pekingu. Naravno, kineski balon na velikim visinama nije trebalo da lebdi iznad teritorije SAD - priznaje on.

Kako je rekao sekretar Blinken, to je prekršilo suverenitet i međunarodno pravo. Ipak, zvanični Peking smatra postoje olakšavajuće okolnosti.

Kina: Nije bilo špijuniranja

- Ovo nije prvi put da su se kineski baloni pojavili na američkom nebu, bez incidenata.

- SAD rutinski raspoređuju špijunske avione i satelite iznad kineske teritorije.
- Podaci koje je verovatno prikupio kineski balon možda nisu toliko osetljivi. 
- Kina ima daleko sofisticiranije načine sticanja vojnih obaveštajnih podataka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading