VELIKO NAORUŽAVANJE AMERIKE! SAD će poslati jasnu poruku Putinu i Rusiji!

Autor:

Svet

18.02.2023

08:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka vojska objavila je ugovor od skoro milijardu dolara za povećanje proizvodnje artiljerijske municije kalibra 155 mm koju Ukrajina koristi u velikim količinama.

VELIKO NAORUŽAVANJE AMERIKE! SAD će poslati jasnu poruku Putinu i Rusiji!

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden i Vladimir Putin

Vojne kompanije General Dinamics Ordnance & Tactical Sistems i American Ordnance takmičiće se za pojedinačne porudžbine municije prema ugovoru vrednom 993,7 miliona dolara, navodi se u saopštenju američke vojske. Cilj je proizvesti između 12.000 i 20.000 dodatnih artiljerijskih granata mesečno, dodaje se.

Vest dolazi kada je vojska dodelila dvema drugim kompanijama ugovor vredan 522 miliona dolara za kupovinu municije istog kalibra kao deo Pentagonovog mehanizma pomoći Ukrajini. Ruska invazija na Ukrajinu 24. februara 2022. potvrdila je povratak sukoba supersila uz punu upotrebu artiljerijske municije.

U novembru je američki zvaničnik rekao da ruske snage ispaljuju oko 20.000 granata dnevno. Ukrajina, s druge strane, ispaljuje između 4.000 i 7.000 granata dnevno, što je više nego što zapadni proizvođači oružja mogu da proizvedu da bi pratili korak.

Za proizvodnju artiljerijske municije potrebno je mnogo vremena i brzo se troši. Međutim, količina municije koju koriste Ukrajina i Rusija od tada se smanjila zbog dolaska zime i nestašice koju osećaju obe zemlje.

Bajden će sledeće nedelje razgovarati sa Makronom, Meloni i Sunakom

Džo Bajden, koji će putom u Poljsku obeležiti prvu godišnjicu rata u Ukrajini, sledeće nedelje će razgovarati telefonom sa francuskim, italijanskim i britanskim kolegama, saopštila je Bela kuća, a prenosi Index.

Iz Varšave, gde će boraviti u utorak i sredu, američki predsednik će „poslati poruku Putinu i ruskom narodu“, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi na konferenciji za novinare.

Džo Bajden, koji će 3. marta primiti nemačkog kancelara Olafa Šolca, „razgovaraće telefonom sledeće nedelje sa određenim brojem naših saveznika“, primetio je on.

Džon Kirbi je tada dodao da će to biti francuski predsednik Emanuel Makron, britanski premijer Riši Sunak i italijanska premijerka Đorđa Meloni.

- Kako se približavamo našoj prvoj godišnjici, sa ponosom možemo da kažemo da je naša podrška Ukrajini i dalje jaka i da je (...) međunarodna koalicija za pomoć Ukrajini jača nego ikad - rekao je portparol.

Ali, ponovio je da Bajden ne planira da poseti Ukrajinu sledeće nedelje niti da razgovara sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, kojeg je primio u Beloj kući u decembru.

Džo Bajden će se u Varšavi sastati sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom.

Pored toga, sastaće se sa „Bukureštanskom devetorkom”, istočnoevropskim zemljama koje su članice Zapadne odbrambene alijanse.

Američki predsednik će održati govor u glavnom gradu Poljske.

Poslednja poseta 80-godišnjeg demokrate Poljskoj, pre nešto manje od godinu dana, ostaće upamćena po izjavi u kojoj je ruskog predsednika nazvao „krvolokom” i ocenio da „ne može da ostane na vlasti”.

Bela kuća je kasnije saopštila da on nije pozivao na promenu vlasti u Rusiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading