PUTIN PRIPREMA NOVI VAZDUŠNI NAPAD?! Šef NATO upozorava da je Evropa u opasnosti da ostane bez municije

Autor:

Svet

15.02.2023

07:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruske kopnene snage su veoma iscrpljene, navode zvaničnici.

PUTIN PRIPREMA NOVI VAZDUŠNI NAPAD?! Šef NATO upozorava da je Evropa u opasnosti da ostane bez municije

Foto: Tanjug/AP, pacaf.af.mil

Zapadni obaveštajci navode da Moskva gomila vojne avione, bombardere i helikoptere u blizini ruske granice sa Ukrajinom, izjavila su dva upućena zvaničnika za Fajnenšl tajms.

Dok raste zabrinutost zbog potencijalnog velikog vazdušnog napada, zapadni saveznici snabdeli su Ukrajinu protivvazdušnom odbranom i artiljerijskom municijom.

- Ruske kopnene snage su prilično iscrpljene pa je to najbolji pokazatelj da će se sukob pretvoriti u vazdušnu borbu, rekao je jedan od zvaničnika.

Republika

Foto: Tanjug/AP

rat u Ukrajini

 

- Ako Ukrajinci žele da prežive moraju da imaju što veće kapacitete protivvazdušne odbrane i što više municije... što je više moguće, dodao je.

U utorak je američki ministar obrane Lojd Ostin rekao novinarima u Briselu da nema šta da saopšti u vezi sa isporukom borbenih aviona. Takođe je istakao da SAD ne predviđa u skoroj budućnosti ‘masovni vazdušni napad‘.

Ipak, obaveštajni podaci sugerišu da je više od 80 odsto ruskih vazdušnih snaga ‘sigurno i dostupno‘, rekao je visoki diplomata NATO-a za Fajnenšl tajms.

- Dakle, očekujemo da se ruske snage pripremaju za pokretanje vazdušnih napada, dodao je, prenosi Jutarnji list.

Republika

Foto: Tanjug/AP

rat u Ukrajini

 

Moskva je formirala nove vojne kampove u Voronježu i Kursku, blizu severoistočne granice Ukrajine, na istom mestu gde je postavila trupe pre godinu dana uoči invazije.

- Verujemo da su u ovim kampovima smešteni rezervisti i to je prvi dokaz da je došlo do raspoređivanja blizu linije fronta. To sugeriše da bi uskoro mogli biti premešteni u Ukrajinu, rekao je za FT Konrad Muzjuka, direktor konsultantske kompanije Rochan i analitičar koji prati rat.

Republika

Foto: Prinscreen Twitter/American patriot military

Borbeni avioni, ilustracija

 

Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je zemljama članicama vojnog saveza da moraju da pojačaju isporuke kako bi osigurale da Ukrajina može da se bori protiv ruske agresije jer Evropa rizikuje da ostane bez municije, prenosi Dejli mejl.

Republika

Foto: AP Photo/Olivier Matthys

Jens Stoltenberg

 

Bivši norveški premijer Stoltenberg je rekao: „Ovo je postao užasan rat iscrpljivanja i stoga je bitka logistike. Ovo je ogroman napor saveznika da zaista mogu da nabave municiju, gorivo, rezervne delove, koji su potrebni.'

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading