OGLASIO SE PREDSEDNIK TURSKE: Nadamo se da ćemo zajedno preživeti ovu katastrofu što pre

Autor:

Svet

06.02.2023

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan se oglasio nakon katastrofalnog zemljotresa od 7,8 stepeni po Rihterovoj skali koji je pogodio južnu Tursku, Liban i Siriju.

OGLASIO SE PREDSEDNIK TURSKE: Nadamo se da ćemo zajedno preživeti ovu katastrofu što pre

Foto: Tanjug/AP

Prema poslednjim informacijama, broj poginulih u zemljotersu u Turskoj je povećan na 284, saopštio je potpredsednik Faut Oktaj. Prema njegovim rečima, povređene su 2.323 osobe, prenosi Rojters. 

- Naši spasilački timovi odmah su poslati u područja pogođena zemljotresom. Naše institucije su odmah počele sa poslom. Nadamo se da ćemo zajedno preživeti ovu katastrofu što pre i sa najmanjom mogućom štetom - poručio je Erdogan na Tviteru.

 

 

Podsetimo, epicentar zemljotresa bio je na oko 3 km od grada Gazintep na dubini od oko 10 km. Prvi zemljotres je bio jačine 7,8 stepeni po Rihteru, a sledeći oko 6,7, nakon čega je usledila serija manjih potresa.

Prvi preliminarni podaci govore da je samo na jugu Turske uništeno odnosno srušeno 130 zgrada. Rušenje zgrada zabeleženo je i u Sriji, ali za sad detaljnih informacija o tome za sada nema.

Situacija je veoma loša. Jesiljurt broji 350.000 stanovnika. Uništene su stare zgrade. Bolnica i hotel su u potpunosti uništeni. Imamo informacije da se srušilo najmanje 10 zgrada u kojima je bilo između osam i 20 stanova. Imamo probleme sa zgradama u centru, koje su starije od 20 godina. Sve dodatno otežava i sneg koji pada. Sve nam je potrebno. Nemamo dovoljno alata. Činimo sve da spasimo ljude iz ruševina, ali nam treba pomoć. Podigli smo šatore i sve što je neophodno. U saobraćaju je kolaps - rekao je Mehmet Cinar, gradonačelnik Jesiljurta u pokrajini Malatja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading