KAO DA IH JE POGODILO RAZORNO BOMBARDOVANJE! Tri grada u Turskoj potpuno nestala - zemljotres sve uništio! (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

06.02.2023

09:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stravičan zemljotres pogodio je jutros Tursku i Siriju i iza sebe ostavio samo pustoš.

KAO DA IH JE POGODILO RAZORNO BOMBARDOVANJE! Tri grada u Turskoj potpuno nestala - zemljotres sve uništio! (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Epicentar zemljotresa bio je na oko 3 km od grada Gazintep na dubini od oko 10 km. Pvi zemljotres je bio jačine 7,8 stepeni po Rihteru, a sledeći oko 6,7, nakon čega je usledila serija manjih potresa.

Broj poginulih u zemljotersu u Turskoj je povećan na 284, saopštio je potpredsednik Faut Oktaj. Prema njegovim rečima, povređene su 2.323 osobe, prenosi Rojters. Prethodno je saopšteno da je u Siriji poginulo 237 ljudi, a više od 600 povređeno.

Prvi preliminarni podaci govore da je samo na jugu Turske uništeno odnosno srušeno 130 zgrada. Rušenje zgrada zabeleženo je i u Sriji, ali za sad detaljnih informacija o tome za sada nema.

 

 

Situacija je veoma loša. Jesiljurt broji 350.000 stanovnika. Uništene su stare zgrade. Bolnica i hotel su u potpunosti uništeni. Imamo informacije da se srušilo najmanje 10 zgrada u kojima je bilo između osam i 20 stanova. Imamo probleme sa zgradama u centru, koje su starije od 20 godina. Sve dodatno otežava i sneg koji pada. Sve nam je potrebno. Nemamo dovoljno alata. Činimo sve da spasimo ljude iz ruševina, ali nam treba pomoć. Podigli smo šatore i sve što je neophodno. U saobraćaju je kolaps - rekao je Mehmet Cinar, gradonačelnik Jesiljurta u pokrajini Malatja.

 

 

Najgore osim Gazintepa prošao je grad Iskenderum, gde je većina zgrada bukvalno srušena i sravnjena sa zemljom . Postoje izveštaji da vatrogasci i spasioci nisu u mogućnosti da stignu do svakog mesta jer je veliki broj zgrada i obejakta strušen. Strahuje se da će se broj stradalih biti mnogo veći.

Treći grad koji je pretpreo stravična razaranja u dva jaka zemljotresa na jugu Turske je Kahramanmaras. Jutro posle dva jaka udara izgrada kao da je grad pretrpeo stravična razaranja u noćnom bombardovanju.

Turske vlasti uputile su zvanični apel svetskoj javnosti da je toj zemlji potrebna svak pomoć, pre svega u medicinarima i spasiocima kako bi se pomoglo stradalima na jugu Turske i povećale šanse da se povređeni i preživeli spasu iz gomile betona.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading