POSLE ZEMLJOTRESA U TURSKOJ, DOLAZI CUNAMI? Italija upozorila građane: Preselite se u viša područja!

Autor:

Svet

06.02.2023

07:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jak zemljotres pogodio je Tursku oko 4 sata ujutru.

POSLE ZEMLJOTRESA U TURSKOJ, DOLAZI CUNAMI? Italija upozorila građane: Preselite se u viša područja!

Foto: Tanjug/AP

Zemljotres magnitude 7,8 stepeni Rihterove skale pogodio je rano jutros južnu Tursku i osetio se u velikom delu zemlje i u nekoliko zemalja u regionu, uključujući susednu Siriju, prema prvim podacima. Prema prvim izjavama zvaničnika u Turskoj i Siriji, broj mrtvih je preko 195 i nije konačan.

Prema podacima Turske agencije za katastrofe, povređeno je nekoliko stotina ljudi, a smrtni slučajevi zabeleženi su i u Siriji.

Vlasti u Italiji upozorile su na potencijalni rizik od cunamija na obali te zemlje. Zvaničnici su pozvali građane u primorskim oblastima da se presele u viša područja i sačekaju više informacija od lokalnih vlasti.

 

 

Služba za praćenje Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra rekla je Rojtersu da procenjuje rizik od cunamija.

U saopštenju objavljenom jutros se kaže:

- Na osnovu podataka koje je obradio Centar za upozorenje na cunami (CAT), Odeljenje za civilnu zaštitu je izdalo upozorenje o mogućim talasima cunamija koji bi stigli do italijanske obale nakon zemljotresa jačine 7,8 stepeni Rihterove skale sa epicentrom između Turske i Sirije. Preporučuje se da se držite podalje od priobalnih područja, da dođete do viših mesta u blizini i da sledite uputstva lokalnih vlasti.

Povučeno upozorenje

Italija je povukla upozorenje na cunami koje je izdato za južna priobalna područja nakon velikog zemljotresa u centralnoj Turskoj i na severozapadu Sirije, saopštile su danas italijanske vlasti.

Italijansko odeljenje za civilnu zaštitu je u prvim trenucima nakon snažnog zemljotresa izdalo saopštenje u kojem se preporučuje građanima da se udalje iz priobalnih područja, ali kasnije je ovo upozorenje povučeno, prenosi Rojters.

Iz predostrožnosti je privremeno bio obustavljen železnički saobraćaj u regionima Sicilija, Kalabrija i Apulija na jugu Italije, navodi se u saopštenju agencije. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading