PRVO DOĐU TENKOVI, PA... Tramp upozorava na opasnost od nuklearnog sugoba: Završite ovaj ludi rat, tako je lako!

Autor:

Svet

27.01.2023

10:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On tvrdi da sukob u Ukrajini treba da se završi, jer je to veoma lako.

PRVO DOĐU TENKOVI, PA... Tramp upozorava na opasnost od nuklearnog sugoba: Završite ovaj ludi rat, tako je lako!

Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Conroy

Nekadašnji predsednik SAD Donald Tramp upozorio je da je slanje tenkova u Ukrajinu korak bliži nuklearnom ratu, jer kako tvrdi okončanje sukoba sa Rusijom trebalo bi da bude "tako lako“.

- Prvo dođu tenkovi, pa nuklearne bojeve glave. Završite ovaj ludi rat, SADA. Tako je lako! - napisao je na Truth Social u četvrtak ujutro.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp

 

Bajdenova administracija je objavila da će poslati 31 vrhunski tenk M1 Abrams u Ukrajinu, podseća Dejli mejl.

Republika

Foto: Profimedia

M1 Abrams

 

SAD takođe obezbeđuju 500 oklopnih vozila kao deo paketa.

Taj potez usledio je neposredno nakon što je Nemačka saopštila da će uskoro Ukrajini obezbediti 14 svojih tenkova Leopard 2 i dozvoliti drugim evropskim zemljama da reeksportuju svoje.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Leopard 2

 

Bajden je takođe upozorio da će za taj potez "trebati vreme“ – što se odnosi na složenu obuku koja je povezana sa sistemom naoružanja, koji je opisao kao "izuzetno složen za rukovanje i održavanje“.

Nemačka je dugo vršila pritisak na SAD da pošalju tenkove u Ukrajinu, ali su najviši lideri Pentagona oklevali sa tim potezom, zbog čega je bilo potrebno skoro godinu dana rata da Ukrajina dobije podršku američkih tenkova.

Ali Bajdenova odluka da pošalje tenkove je veliki preokret u odnosu na opaske koje je dao prošle godine koje su bile slične Trampovim.

- Ideja da ćemo poslati ofanzivnu opremu i avione, tenkove i vozove sa američkim pilotima i američkim posadama, samo shvatite... to se zove Treći svetski rat, u redu? Hajde da to razjasnimo ovde - rekao je prošlog marta.

- Nećemo voditi Treći svetski rat u Ukrajini - dodao je.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je u nedelju da je zamolio svog ministra odbrane da "radi na” ideji da se neki od francuskih borbenih tenkova Leklerk pošalju u Ukrajinu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading