NOV PAKET AMERIČKIH SANKCIJA RUSIMA: Na udaru privatna vojna Vagner grupa

Autor:

Svet

26.01.2023

18:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo finansija SAD je imenovalo Vagner grupu kao "značajnu transnacionalnu zločinačku organizaciju".

NOV PAKET AMERIČKIH SANKCIJA RUSIMA: Na udaru privatna vojna Vagner grupa

Foto: Profimedia

SAD su danas uvele dodatne sankcije ruskoj privatnoj vojnoj kompaniji "Vagner grupa", saopštilo je američko ministarstvo finasija.

Ministarstvo je imenovalo Vagner grupu kao "značajnu transnacionalnu zločinačku organizaciju", prenosi Rojters.

- Vagnerovo osoblje je angažovano u ozbiljnim kriminalnalnim aktivnostima, uključujući masovna pogubljenja, silovanja, otmice dece i fizičko zlostavljanje u Centralnoj Afričkoj Republici i Maliju - navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Sankcijama se zamrzava svaka američka imovina koju Vagner možda da ima i zabranjuje državljanima SAD da obezbeđuju sredstva, robu ili usluge toj grupi. Trezor SAD je takođe uveo dodatne sankcije Vagneru optužujući grupu da je odgovorna ili saučesnik u teranju civila na prisilno raseljavanje i napade na bolnice u Centralnoj Afričkoj Republici.

Vašington je naveo i druge entitete koje optužuju da podržavaju vojne operacije Vagner grupe u Rusiji, uključujući akcionarsko društvo Tera Teh sa sedištem u Rusiji i Institut za istraživanje svemirskih nauka i tehnologije Čangša Tiani u Kini.

- Današnje proširene sankcije Vagneru, kao i nove sankcije njihovim saradnicima i drugim kompanijama koje omogućavaju ruski vojni kompleks, dodatno će ometati Putinove sposobnosti da naoruža i opremi svoju ratnu mašinu - izjavila je ministarka finansija Dženet Jelen u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading