JOŠ JEDNA ZEMLJA KUPUJE HIMARS! Evo koliko su iskeširali za kupovinu ovog raketnog sistema

Autor:

Svet

05.01.2023

12:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Australijska vlada saopštila je da će uložiti više od milijardu australijskih dolara (oko 684 miliona američkih dolara), za kupovinu novih pomorskih projektila, kao i projektila dugog kopnenog dometa, visoko pokretnog artiljerijskog raketnog sistema zemlja-zemlja HIMARS.

JOŠ JEDNA ZEMLJA KUPUJE HIMARS! Evo koliko su iskeširali za kupovinu ovog raketnog sistema

Foto: Printscreen YT/V Forces

U saopštenju vlade navodi se da je Australija potpisala ugovor sa norveškim proizvođačem oružja Kongsberg za isporuku pomorskih raketa, kao i kopneni dugodometni sistem HIMARS, prenosi Rojters.

 - U trenutnom strateškom okruženju, važno je da su australijske odbrambene snage opremljene vrhunskim vojnim kapacitetima - izjavio je ministar odbrane Ričard Marles.

Republika

Foto: Printscreen YT/V Forces

HIMARS

 

Šta je HIMARS?

HIMARS je visokotehnološki raketni lanser male težine na točkovima, što mu daje veću agilnost i manevarske sposobnosti na ratištu.

Svaka jedinica može da nosi šest GPS-om vođenih raketa, ponovno punjenje moguće je za oko jedan minut, a iziskuje mali broj članova osoblja.

Analitičari kažu da je ovaj sistem značajno pouzdaniji od ostalih raketnih koje ukrajinske snage trenutno koriste.

Domet raketa iz ovog sistema je oko 80 kilometara, skoro dvostruko više od haubica M777, koje je SAD ranije isporučio Ukrajini.

Samo prošle nedelje, udari HIMARS-a u Ukarjini dospeli su na naslovne strane zbog ubistva desetina ruskih regruta smeštenih u stručnoj školi u okupiranoj Donjeckoj oblasti, podseća CNN.

Američki Stejt department odobrio je njihovu prodaju Australiji prošlog maja, stavljajući cenu na paket koji je takođe uključivao odgovarajuću opremu na 385 miliona dolara.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading