AMERIKANCI PLIVAJU U KRVI, ALI I U ORUŽJU! Šokantne fotografije iz SAD obišle svet, deci guraju puške i pištolje u ruke, strašne scene! (FOTO)

Autor: Republika

Svet

10.06.2022

15:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stravična krvoprolića gotovo su svakodnevna pojava u SAD gde ogromna većina porodica poseduje arsenale oružja kakve običan čovek van granica Amerike teško da može i da zamisli.

AMERIKANCI PLIVAJU U KRVI, ALI I U ORUŽJU! Šokantne fotografije iz SAD obišle svet, deci guraju puške i pištolje u ruke, strašne scene! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

"Nova pucnjava u Americi" skoro da je svakodnevni naslov u svim svetskim medijima koji gotovo da više nisu ni iznenađeni zastrašujućim krvoprolićima u Sjedinjem Državama, zemlji sa apsolutnim rekordom kada je u pitanju količina oružja koja se legalno nalazi u rukama običnih građana.

I iako se posle svakog takvog masakra i bolnih ličnih priča porodica i prijatelja stradalih potegne pitanje ograničavanja naoružanja po glavi stanovnika, od toga najčešće ne bude ništa, a besni republikanci, inače glavni zagovornici slobode ljudi da kupuju pištolje i puške u neograničenim količinima, uspeju da nadglasaju manji broj onih zabrinutih za bezbednost Amerikanaca na ulicama. 

Prema procenama iz 2020, čak 40 odsto građana SAD poseduje oružje ili živi sa nekim ko ga ima, a kako najčešće navode oni koji vole takvu vrstu "igračaka", razlog za kupovinu je isključivo odbrana. Istraživanja su, međutim, pokazala da su "naoružana" domaćinstva čak najmanje bezbedna budući da je u njima mnogo veća verovatnoća da dođe do porodičnog nasilja, samoubistva ili pak slučajnog ubistva. 

- Oko 22% Amerikanaca, što je oko 72 miliona ljudi, prijavilo je da poseduje oružje - prenosi wamu.org, međutim, kako navodi taj portal, još je nejasno koliki je tačan broj oružja u opticaju budući da mnogi građani SAD kriju šta sve poseduju. 

Interesantno je, međutim, da procenat naoružanih civila opada vremenom jer je 1978. godine on iznosio 51%, međutim, u tom periodu je bilo značajno manje pucnjava na javnim mestima, posebno onih sa smrtnim ishodom. 

Republika

Foto: shutterstock

Amerikanci poseduju ogromne količine oružja 

Prema podacima švajcarskog centra za istraživanje, Small Arms Survey, procenjuje se da Amerikanci imaju čak 393 miliona komada oružja, što ih stavlja na najviše prvo mesto. 

Zbog takvog trenda, čuveni fotograf Gabriele Galimberti napravio je seriju fotografija američkih porodica koje u kućama drže i po nekoliko stotina komada puški i pištolja, poziraju sa svojim "igračkama", ponosno ih stavljaju deci u ruke i čuvaju na posebnim mestima u svojim domovima.

- Svojim projektom "The Ameriguns", Gabriele Galimberti ulazi u jedinstvenu i ponornu oblast američkog života. Ojačani predmetima, njegovi portreti ilustruju rasprostranjen fetišizam oružja u zemlji koja broji više vatrenog oružja nego stanovnika. Fotografu je cilj da skrene pažnju na prosečnog građanina - stoji na sajtu umetnika. 

Opterećenost Amerikanaca sredstvima za ubijanje očigledna je samo ako se baci pogled na jednu od fotografija poznatog umetnika, a kamoli na seriju zapisa nastalih u ovim krajnje neobičnim porodicama. Ali, iako su neobične, one nisu nimalo male brojnosti u SAD, a evo priča samo nekih od njih. 

 

 

Džoel (44) i Lin (43) iz Ostina u državi Teksas, pozirali su Galimbertiju sa oko 80 odsto njihovog oružja. Trem ispred kuće bio je mali da se na njega smeste sve puške i pištolji, a ono što posebno upada u oči jeste da se usred oružja nalaze i deca ovog neobičnog para. U pitanju su devojčica ne starija od 10 godina i tinejdžer koji ponosno, kao i njegovi otac i majka stoji pred zavidnim arsenalom. 

 

Danijela, šesnaestogodišnja devojčica iz južne Arizone, možda ima i najimpozantniju kolekciju oružja smeštenu u posebnoj prostoriji kuće. 

 

 

Slično je i sa Letojom Piper (32) iz Alabame, koja sa svojim "ljubimcima" pozira čak i dok se kupa. 

 

 

 

Flojd (49) i Lesija (49) iz Topeke u Kanzasu, jedni su od najvećih ljubitelja oružja do kojih je došao Gabriele. Prema podacima do kojih je on došao, par troši čak 2.500 dolara na municiju mesečno.

 


Parker (33), njegova supruga Dželin (29) i njihova deca su iz Posejvila u Indijani. Možda je nainteresantnija činjenica da je Parker lokalni pastor.

 

 


Bivši američki vojnik Erik (30) i njegova partnerka Morgan (22) iz Lejk Foresta u Kaliforniji svoje oružje drže čak i u nešto nalik frižideru. 

 

 


Kejti (41) je Gabrieleu otkrila da se preselila iz Kalifornije u Teksas kako bi izbegla restriktivne zakone o oružju. Otud njena impozantna kolekcija automatskih puški i pištolja. 

 

 


Ejveri Skipalis (33) iz Tampe na Floridi dama je koja uživa kako u luksuzu svoje kuće, tako i u bogatoj kolekciji svog oružja. 

 

Inače, korisnik Tvitera koji se na toj društvenoj mreži predstavlja kao Joey R. Johnson tvrdi da se kolekcije oružja prosečnog Amerikanca kreću od osam do 140 komada oružja. Prosečan broj je 17 komada puški i pištolja.   

Podsetimo, poslednja pucnjava u SAD dogodila se sinoć u Merilendu kada je naoružani muškarac otvorio vatru u proizvodnom pogonu ubivši najmanje tri osobe. Ranio je četiri lica pre nego što je uhapšen nakon razmene vatre s policijom. Takođe, najsmrtonosnije krvoproliće poslednjih meseci dogodilo se 24. maja u Teksasu kada je osamnaestogodišnjak u osnovnoj školi ubio 19 dece i dve odrasle osobe. Imao je slobodan pristup oružju. 

 

      

 

 

       

 

 

  
 

 

 

 

 

 

   

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading