RUSKI NACIONALISTI ZAHTEVAJU KAZNU ZA KOMANDANTE: Raste BES nakon masakra u Makajevki (VIDEO)

Autor:

Svet

03.01.2023

09:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski nacionalisti i pojedini zakonodavci zahtevaju kaznu za komandante koje optužuju da su ignorisali opasnosti dok ruski bes raste zbog ubistva velikog broja ruskih vojnika u jednom od najsmrtonosnijih udara od početka rata u Ukrajini.

RUSKI NACIONALISTI ZAHTEVAJU KAZNU ZA KOMANDANTE: Raste BES nakon masakra u Makajevki (VIDEO)

Foto: printscreen twitter

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su 63 vojnika poginula u novogodišnjoj noći u žestokoj eksploziji koja je uništila privremenu kasarnu u školi u Makajevki, inače gradu pobratimu regionalne prestonice Donjecka u istočnoj Ukrajini, koju je okupirala Rusija, prenosi Rojters.

Ruski kritičari rekli su da su vojnici bili smešteni pored ogromne količine municije na tom mestu, za koje je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da su ga pogodile četiri rakete ispaljene iz američkih raketa HIMARS.

Novogodišnji udar na Makajevku usledio je u trenutku kada je Rusija pokrenula ono što su postali "noćni talasi" napada dronovima na Kijev i druge ukrajinske gradove.

 

 

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je Rusija u ponedeljak napala delove regiona Donjecka koje kontroliše Ukrajina, pogodivši selo Jakovlivka, grad Kramatorsk i uništivši klizalište u gradu Družkivka.

Ukrajina je saopštila da broj poginulih Rusa u Makajevki iznosi na stotine, iako su proruski zvaničnici to nazvali "preterivanjem", prenosi Kurir.

Ruski vojni blogeri rekli su da je obim uništenja rezultat skladištenja municije u istoj zgradi u kojoj je i kasarna, uprkos tome što su komandanti znali da je u dometu ukrajinskih raketa.

Igor Girkin, bivši komandant proruskih trupa u istočnoj Ukrajini, koji je sada jedan od najistaknutijih ruskih nacionalističkih vojnih blogera, rekao je da je na stotine ubijeno ili ranjeno. Municija je bila uskladištena na tom mestu, a vojna oprema tamo nije kamuflirana, rekao je on.

- Ono što se dogodilo u Makajevki je užasno - napisao je Arhangel Spetznaz Z, ruski vojni bloger sa više od 700.000 pratilaca na Telegramu.

 

 

- Ko je došao na ideju da se kadrovi u velikom broju smeste u jednu zgradu, gde i budala razume da će i ako udare artiljerijom biti mnogo ranjenih ili mrtvih? - napisao je. On je rekao da komandiri "nisu mogli manje da mare".

Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade na teritoriju pod kontrolom Rusije u Ukrajini, a predsednik Volodimir Zelenski se nije osvrnuo na napad u Makajevki u svom noćnom govoru u ponedeljak.

Ali Generalštab Oružanih snaga Ukrajine izvestio je o napadu na Makajevku kao o "udaru na rusku ljudsku snagu i vojnu opremu“. U izveštaju se ne pominju žrtve, ali se navodi da je uništeno 10 komada vojne opreme.

 

 

"GLUPI GUBICI"

Bes u Rusiji proširio se i na zakonodavce.

Grigorij Karasin, član ruskog Senata i bivši zamenik ministra spoljnih poslova, ne samo da je zahtevao osvetu Ukrajini i njenim pristalicama NATO-a, već i „preciznu unutrašnju analizu“.

Sergej Mironov, poslanik i bivši predsedavajući Senata, gornjeg doma Rusije, tražio je krivičnu odgovornost za zvaničnike koji su „dozvolili koncentraciju vojnog osoblja u nezaštićenoj zgradi” i "sve više vlasti koje nisu obezbedile odgovarajući nivo bezbednosti“.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading