NA POMOLU VEKIKI SKANDAL? Poslanici koristili službena putovanja za opijanje i orgijanje!

Autor:

Svet

17.12.2022

07:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više britanskih poslanika koristilo je službena putovanja u inostranstvo kao priliku za prikriveno korišćenje seksualnih usluga i za prekomerno opijanje, kažu za Politiko poslanici, kolege, diplomatski i parlamentarni zvaničnici.

NA POMOLU VEKIKI SKANDAL? Poslanici koristili službena putovanja za opijanje i orgijanje!

Foto: Tanjug/AP

Član britanskog parlamenta otkrio je u razgovoru za Politiko da je bivši poslanik konzervativaca, sada član Doma lordova, tokom posete delegacije svih poslaničkih grupa Jugoistočnoj Aziji pitao domaćine kako da dođe do najbliže javne kuće.

Takođe, još jedan poslanik Torijevaca i bivši ministar ostao je nakon što se poslanička delegacija vratila kući, kako bi se pozabavio svojim "interesovanjem za (lokalne) žene", svedoče dvojica njegovih kolega.

Dodaju da je poslanik pokazao "interesovanje za lepe mlade devojke" i da je "on rutinski ostajao nakon ovih poseta i povezivao se sa mladim ženama u dotičnom mestu".

Visoko pozicionirani poslanik Laburista pokazao je naklonost prema "ruskim devojkama" tokom putovanja u inostranstvo, tvrdi jedan strani diplomata, koji je rekao i da su se lokalni zvaničnici osećali nemoćnim da intervenišu, jer su brinuli za očuvanje svog uticaja u Vestminsteru.

Bivši poslanik konzervativaca angažovao je seksualnu radnicu tokom posete Kini, što su drugi poslanici u šali opisali kao "slanje buketa cveća u sobu", prenosi Politiko reči svedoka.

Svestranačke grupe, labava pravila i fokus na inostranstvo 

Posebna zabrinutost je izražena u vezi sa aktivnostima APPG - grupa koje se sastoje od poslanika svih stranaka u britanskom parlamentu, a koje imaju fokus na jednu zemlju ili grupu zemalja.

Te svestranačke grupe, objašnjava Politiko, podležu manje strogim pravilima od poznatijih izabranih komiteta Donjeg doma, ali i dalje mogu da koriste parlamentarne prostorije za svoje sastanke.

Fokus na strane zemlje znači da grupe imaju tendenciju da redovno putuju u inostranstvo, finansirane od strane inostranih vlada ili privatnih kompanija, često u vreme zasedanja parlamenta.

Politiko je, ističe, razgovarao sa više od deset vladinih zvaničnika i poslanika u Velikoj Britaniji i inostranstvu, koji su potvrdili navode o opijanju, seksu i razvratu  određenih poslanika i kolega na takvim putovanjima.

Poslanici ne primaju platu za članstvo u tim grupama, putovanja moraju biti prijavljena, ali ne postoji nikakav formalni proces podnošenja izveštaja.

"Rodna ravnoteža se poboljšala u poslednjoj deceniji"

Žena članica nekoliko APPG grupa rekla je da su grupama tradicionalno dominirali "laburisti i torijevci, obično muškarci, koji su koordinirali jedni sa drugima da bi kontrolisali svestranačke grupe koje su odlazile na lepa mesta".

Iako se, napomenula je, "rodna ravnoteža poboljšala u poslednjoj deceniji", za mnoge svestranačke grupe i dalje se veže nasleđe povezivanja muških poslanika.

Odbor Donjeg doma upozorio na mogućnost "velikog parlamentarnog skandala"

Izveštaj Odbora za standarde Donjeg doma ranije ove godine upozorio je da bi potencijal za neodgovarajući uticaj koji pružaju svestranačke grupe mogao "predstavljati sledeći veliki parlamentarni skandal", ali nije detaljno komentarisao putovanja u inostranstvo.

Odbor za standarde je preporučio smanjenje broja svestranačkih grupa i uvođenje "čuvara" koji će ih nadgledati.

Vlada je podržala ove predloge pre nego što je Boris Džonson napustio funkciju, ali je od tada bilo malo napretaka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading