PUCA SAVEZ BRISELA I VAŠINGTONA! Zapad upao u Putinovu zamku, razdor na liniji EU-SAD! ŽESTOKE OPTUŽBE!

Autor:

Svet

25.11.2022

13:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zvanični Brisel mogao bi da okrene leđa Vašingtonu, sudeći bar prema članku koji je objavio Politiko pozivajući se na izjave visokog zvaničnika Evropske unije.

PUCA SAVEZ BRISELA I VAŠINGTONA! Zapad upao u Putinovu zamku, razdor na liniji EU-SAD! ŽESTOKE OPTUŽBE!

Foto: Tanjug/AP

Ratni planovi ruskog predsednika Vladimira Putina, o kojima neretko pišu mediji na Zapadu, da izazove razdor između Vašingtona i Brisela, devet meseci od početka invazije na Ukrajinu, počinju da se ostvaruju pošto najviši zvaničnici EU sve češće otvoreno kritikuju administraciju američkog predsednika Džo Bajdena.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Poslednji koji je to uradio je neimenovani visoki zvaničnik Brisela, koji je otvoreno optužio Vašington da najviše profitira zbog rata u Ukrajini.

- Činjenica je, ako pogledate trezveno, zemlja koja najviše profitira od ovog rata su SAD. SAD prodaju više gasa i po višim cenama, a prodaju i više oružja - rekao je jedan visoki briselski zvaničnik za Politiko.

On je ocenio da se Evropa nalazi u istorijskom trenutku i da bi ogromna inflacija osnovnih životnih namirnica i rast cena energenata mogla da javno mnjenje evropskih zemalja okrene protiv transatlantskog saveza.

- Amerika treba da shvati da se javno mnjenje u mnogim evropskim državama menja - navodi diplomata.

Republika

Foto: pixabay.com

 

Podsetimo, šef evropske diplomatije Žozep Borelj nedavno je poslao javnu poruku Bajdenovoj administraciji da bi Bela kuća morala da odgovori na sve veći zabrinutost unutar zemalja Evropske unije.

- Najveća tačka napetosti poslednjih nedelja bile su Bajdenove "zelene subvencije" i porezi za koje Brisel kaže da nepravedno udaljavaju trgovinu od EU i prete da unište evropsku industriju. Uprkos formalnim primedbama Evrope, Vašington do sada nije pokazao nikakvu reakciju - navodi Politiko.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Uostalom, i najvši državni zvaničnici zemalja EU nedavno su otvoreno govorili o problemima na liniji Brisel-Vašington. Tako je, primera radi, francuski predsednik Emanuel Makron nedavno rekao da cene gasa koje EU plaća Sjedinjenim Američkim Državama "nisu prijateljske", dok je nemački ministar ekonomije pozvao Vašington da pokaže više „solidarnosti" i pomogne u smanjenju troškova energije.

- Evropljani su primetno frustrirani jer Vašington nema sluha za njihove problema - rekao je Dejvid Klajman iz Brigelovog istraživačkog centra.

- SAD prate domaću agendu, koja je, nažalost, protekcionistička i diskriminiše saveznike SAD - rekao je Tonino Picula, vodeća osoba Evropskog parlamenta za transatlantske odnose.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Kritike zvaničnog Vašingtona došle su i od evropskog komesara za unutrašnje tržište Tijeri Bretona.

- Sjedinjene Države nam prodaju svoj gas sa multiplikatorskim efektom od četiri kada pređu Atlantik. Naravno da su Amerikanci naši saveznici, ali kada nešto krene naopako potrebno je to reći - naveo je on na francuskoj televiziji.

Razdor na liniji Pariz-Berlin

- Nakon što je još početkom meseca Evropska komisija poslala pismeni zahtev SAD da izmene brojne članove novih Zakona o sprečavanju inflacije, a koji su u suprotnosti sa pravilima Svetske trgovinske organizacije, ništa se nije promenilo. Naprotiv. Francuska i Nemačka još uvek ne mogu da razrade zajednicki odgovor na zakone SAD, koji "krše pravila fer konkurencije", što podstice još veće nesuglasice izmedu dve vodeće zemlje EU - navodi Blumberg, što je još jedan u nizu dokaza da na Zapadu ne cvetaju ruže.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Sa druge strane, "Forej polisi" piše o naročito uzdrmanim odnosima izmedu Francuske i Nemačke, pošto Pariz optužuje Berlin za "neevropsko ponašanje" zbog jednostranih energetskih subvencija za svoje građane i privredu, kao i nekonsultovanim dogovorima sa Kinom.

Tačka razdora je i "nedovoljno finansijsko i vojno angažovanje u podršci Kijevu".

- Još jedan važan momenat u srozavanju odnosa Pariza i Berlina je i Šolcovo poboljšavanje odnosa sa Vašingtonom, dok, sa druge strane, ignoriše Makronovu ideju o "strateškoj autonomiji Evrope u kontekstu NATO". Zašto Berlin preduzima jednostrane korake, ne obazirući se, pritom, na mnoge Makronove evropske inicijative? Zašto je Šolc otišao sam u Kinu? Zašto je Berlin naručio americke F-35 umesto francuskih Rafal višenamenskih lovaca? To što Nemacka preduzima jednostrane korake bez koordinacije sa Francuskom narušava delikatnu ravnotežu izmedu Pariza i Berlina - piše "Forin Polisi".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Zoks

25.11.2022 14:42

Pa kad bi smeli od Amera

Balkan

25.11.2022 19:28

Znaci EU je trebalo 9 meseci da shvati gde se nalizi u odnosu na SAD, wow, bravo za EU zvanicnike. Ziveli