CIRKON I ONIKS UDARAĆE ZAJEDNO! Rusi razvili pakleni raketni lanser - OD OVOG ORUŽJA NEMA ODBRANE! (VIDEO)

Autor:

Svet

24.11.2022

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska armija u bliskoj budućnosti biće bogatija za pakleni raketni lanser koji će istovremeno moći da ispaljuje dve od tri najbolje rakete koje poseduje Ruska Federacija.

CIRKON I ONIKS UDARAĆE ZAJEDNO! Rusi razvili pakleni raketni lanser - OD OVOG ORUŽJA NEMA ODBRANE! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Pozivajući se na izjave od izvora bliskog ruskom Ministarstvu odbrane, državna agencija Tas navodi se da je već razvijen napredni sistem za lansiranje raketa koji će istovremeno moći da ispaljuje hipersonične rakete "Cirkon" i superonične rakete "P-800 Oniks".

Prema navodima ruske medijske kuće koje prenosi "EurAsian Times", rakete Oniks do sada su obično bile raspoređene na raketnom nosaču "Bastion P", a u paru sa "Cirkonom" predstavljale bi nerešivu enigmu za protivvazušnu odbrane i naprednih armija, poput američke.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Kako se objašnjava u članku, rakete Oniks, koje se često označavaju kao "super oružje" i spadaju u grupu strateškog naoružanja Ruske Federacije, poznate su po tome što prate unapred određene putanje u letu i imaju sposobnost da zaobiđe neprijateljsku PVO. 

Jedna od najzanimljivih karakteristika raketa Oniks svakako je sistem navođenja, pošto raketa može da radi sa drugim projektilima, raspoređuje i klasifikuje mete na osnovu njihovog značaja, a zatim bira odgovarajuću šemu napada.

Republika

Foto: tanjug/AP/www.profimedia.rs

 

U kombinaciji sa "Cirkonom", koji može da ima brzinu 8 maha (pet puta brže od brzine zvuka), bez ikakve sumnje čini pakleni tandem koji nema pandan u svetu.

Podsetimo, Rusija je prvi put testirala Cirkon u oktobru 2021. godine sa podmornice Severodvinsk na nuklearni pogon Severne flote.

Prema izvorima ruskih medija iz novembra 2021, serijska proizvodnja rakete Cirkon je već počela dok je raketa još bila u fazi testiranja.

Inače, Rusija je postala prva zemlja koja je već koristila drugu varijantu hipersoničnih projektila pod nazivom „Kinžal" u borbi sa Ukrajinom.

I ne samo to, njegovi borbeni avioni MiG-31 Fokhound naoružani hipersoničnim projektilima Kinžal su se u nekoliko navrata pojavili u blizini Ukrajine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading