TREĆI SVETSKI RAT NA HORIZONTU? Više od pet miliona vojnika i 20.000 aviona NATO može da krene na Rusiju, ali Putinova armija ima JEDNU bitnu prednost!

Autor:

Svet

15.11.2022

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

NATO sada može da aktivira član 5 koji predviđa da je svaki napad na jednu članicu Alijanse napad na sve zemlje NATO.

TREĆI SVETSKI RAT NA HORIZONTU? Više od pet miliona vojnika i 20.000 aviona NATO može da krene na Rusiju, ali Putinova armija ima JEDNU bitnu prednost!

Foto: Tanjug/AP

Prema dostupnim informacijama dve ruske rakete iz Ukrajine su pale na teritoriju Poljske i ubile dvoje ljudi. Za sada se ne zna jasno kako će NATO alijansa reagovati na napad. Poljska je članica NATO-a, i samim tim deo je ugovora o kolektivnoj odbrani poznat i kao član 5. Prema ovom sporazumu, napad na jednu zemlju NATO-a smatraće se napadom na ceo vojni savez.

Princip kolektivne odbrane je u samom srcu osnivačkog ugovora NATO-a. To ostaje jedinstven i trajan princip koji povezuje njene članove, obavezujući ih da štite jedni druge i uspostavljajući duh solidarnosti unutar Alijanse. Kolektivna odbrana znači da se napad na jednog saveznika smatra napadom na sve saveznike. Princip kolektivne odbrane sadržan je u članu 5 Vašingtonskog ugovora. NATO se prvi put u svojoj istoriji pozvao na član 5 nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. septembra.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Godine 1949., primarni cilj Severnoatlantskog ugovora – osnivačkog ugovora NATO-a – bio je stvaranje pakta o uzajamnoj pomoći kako bi se suprotstavio riziku da će Sovjetski Savez nastojati da proširi svoju kontrolu nad Istočnom Evropom na druge delove kontinenta. Svaka zemlja učesnica složila se da je ovaj oblik solidarnosti u srcu Ugovora, čime je član 5 o kolektivnoj odbrani bio ključna komponenta Alijanse. Član 5 predviđa da će, ako je NATO saveznik žrtva oružanog napada, svaka druga članica Alijanse ovaj čin nasilja smatrati oružanim napadom na sve članice i preduzeće radnje koje smatra potrebnim da pomogne napadnutom savezniku.

NATO članice spremne da brane Poljsku

Republika

Foto: Tanjug/AP

Mateuš Moravjecki

U međuvremenu poljski premijer Mateuš Moravjecki je navodno sazvao hitan sastanak sa vladinim zvaničnicima o nacionalnoj bezbednosti i odbrani, javlja Rojters, pozivajući se na portparola vlade na Tviteru. Mađarski zvaničnici su najavili i da sazivaju svoj savet za odbranu, objavio je portparol vlade Zoltan Kovač na Tviteru.

Letonski ministar odbrane Artis Pabriks objavio je na Tviteru o ruskom raketnom napadu na Poljsku, napisavši:

- Moje saučešće našoj poljskoj braći po oružju. Zločinački ruski režim ispalili su rakete koje ne gađaju samo ukrajinske civile već su i sletele na teritoriji NATO-a u Poljskoj. Letonija je u potpunosti uz poljske prijatelje i osuđuje ovaj zločin - napisao je letonski ministar.

Oglasili su se i zvanični Estonije.

- Najnovije vesti iz Poljske su najviše zabrinjavajuće. Blisko se konsultujemo sa Poljskom i drugim saveznicima. Estonija je spremna da brani svaki pedalj teritorije NATO-a. Potpuno smo solidarni sa našim bliskim saveznikom Poljskom - potvrdilo je Ministarstvo spoljnih poslova Estonije.

Više aviona, borbenih vozila, ali manje nuklearki

Prema pojedinim statističkim podacima NATO države zajedno imaju 5,41 milion vojnog osoblja, u poređenju sa 1,35 miliona koje ima Rusije. Takođe NATO ima ukupno 144.000 oklopnih jedinica, dok Rusi imaju 60.000. Alijansa ima i više aviona – nešto više od 20.000 aviona, dok Putin može da računa na 4.170 ruskih, prenosi Mondo.

Rusija je takođe brojčano nadjačana u pogledu svojih pomorskih snaga, kojih ima 605 - daleko manje od NATO-ovih - nešto više od 2.000. Međutim, u jednoj oblasti Rusija ima brojčanu superiornost nad NATO saveznicima a to je nuklearno oružje. NATO ima 6.065 komada nuklearnog oružja, dok Rusija ima 6.255.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Mila

16.11.2022 05:23

Ne čekaj Putine. Udri tu zapadnu bagru

No Mercy

16.11.2022 07:55

Kakav član 5,SAD su ušle u I svetski rat 1917 a u II svetski rat 1941 posle dvogodišnjeg bombardovanja Engmeske i porobljavanja cele Evrope kada je Japan napao njih.