NEMCI NASTAVLJAJU PROTEST! Legenda jasna: NEĆU U KATAR, Mundijal će NANETI ŠTETU!

Autor:

Sport

24.11.2022

13:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grube reči!

NEMCI NASTAVLJAJU PROTEST! Legenda jasna: NEĆU U KATAR, Mundijal će NANETI ŠTETU!

Foto: Tanjug/AP

Filip Lam na meču Nemačka - Argentina

Svetsko prvenstvo u Kataru donelo je mnogo kontroverzi.

Mundijal se po prvi put održava krajem godine, a brojni propusti u organizaciji i kršenje ljudskih prava i pogibije radnika tokom izgradnje stadiona doveli su do protesta mnogih reprezentacija.

Najglasniji su bili Nemci koji su, posle odluke FIFA da niko ne sme da nosi kapitensku traku u duginim bojama, odlučili da iskažu protest fotografijom na kojoj svi poziraju sa rukama na ustima.

Sada se oglasio i legendarni reprezentativac Nemačke, Filip Lam. On je, u autorskom tekstu za Nedeljnik, istakao da neće ići u Katar jer smatra da će ovaj šampionat naneti štetu fudbalu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Filip Lam u duelu sa Kristijanom Ronaldom

 

- Mene kao nekoga ko voli fudbal, ova atmosfera ne zanima. U Katar bih odleteo samo da je to zahtevao moj posao direktora Evropskog prvenstva 2024. godine. Pošto to nije slučaj, ostajem kod kuće. Ako stignemo do finala, gledaću ga na TV-u - istakao je Lam, pa dodao:

- U zemlji veličine Kosova i Metohije i sa manje stanovnika od Berlina, postoji osam ultramodernih, kimatizovanih stadiona. Ne postoji navijačka kultura koja bi mogla imati koristi od ovoga. Često na utakmice u katarskoj profesionalnoj ligi ne dođe ni hiljadu gledalaca. Fudbal nije popularan amaterski sport u Kataru, a nema nikakvih mogućnosti da ga igraju žene.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Filip Lam sa peharom namenjenom šampionu sveta

 

Lam se dotakao i problema sa ljudskim pravima:

- U budućnosti ljudska prava moraju postati nezaobilazan kriterijum na velikim sportskim događajima. Katar možda jeste napredovao u odgovoru na neke kritike navijača i istraživanja medija, ratifikacijom određenih sporazuma po međunarodnom pravu, kao i uvođenjem minimalne plate. Ali pripadnici LGBT zajednice su i dalje kriminalizovani, žene nemaju ista prava kao muškarci, a sloboda štampe i sloboda istraživanja su ograničene - dodao je on.

Kada se sve sabere i oduzme, ovo Svetsko prvenstvo biće upamćeno, ali pitanje da li po dobrom!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading