ČESTITAM VAM, JER STE DOMAĆINI SVETSKOG PRVENSTVA! Putin razgovarao sa katarskim šeikom nakon što im je zabranjeno učestvovanje na Mundijalu!

Autor:

Svet

19.11.2022

08:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je Kataru to što je domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu i potvrdio bliske veze Rusije sa tom arapskom zemljom.

ČESTITAM VAM, JER STE DOMAĆINI SVETSKOG PRVENSTVA! Putin razgovarao sa katarskim šeikom nakon što im je zabranjeno učestvovanje na Mundijalu!

Foto: Tanjug/AP

Putin je posebno rekao da će Rusija blisko sarađivati sa Katarom kako bi osigurala stabilnost globalnog tržišta gasa, saopštio je Kremlj u petak.

Putin je razgovarao o bliskim vezama zemalja u telefonskom razgovoru sa katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom al-Tanijem, dok se arapska država priprema za domaćinstvo Svetskog prvenstva u fudbalu, koje počinje u nedelju.

Fifa je zabranila Rusiji, koja je bila domaćin prethodnog turnira 2018. godine, da učestvuje u njenim takmičenjima ranije ove godine kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Katar

Katarski emir je ranije govorio o bliskim odnosima između Rusije i Katara kada su se njih dvojica sastala na samitu u Astani, u Kazahstanu, prošlog meseca.

Nakon što je Rusija postigla veliki uspeh u organizaciji Svetskog prvenstva 2018, ruski prijatelji su pružili veliku podršku Kataru, posebno u pogledu organizacije, sa Organizacionim komitetom Svetskog prvenstva 2022 - rekao je Al-Tani i dodao:

- Zahvaljujemo vam se na ovome i ponosni smo na ovaj odnos. Tako će se nastaviti do kraja Svetskog prvenstva. Veoma sam srećan što vas vidim, gospodine predsedniče. Hvala vam.-

Saradnja dve zemlje i prijateljstvo dvojice lidera znak su sve veće veze između dva režima. Oba režima su se našla pod oštrim kritikama zbog svojih postupaka i stanja ljudskih prava.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Svetsko prvenstvo pehar/ilustracija

Danas se navršava 268. dan od kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

Rusiji je zabranjeno prisustvo na Svetskom prvenstvu 2022. nakon što je krajem februara pokrenula rat u Ukrajini.

Dok su se ruske trupe povlačile iz Hersona, ukrajinski istražitelji su rekli da su dokumentovali više od 400 ratnih zločina počinjenih tokom okupacije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je prošle nedelje da su istražitelji pronašli tela i vojnika i civila u oblasti Hersona.

On je rekao da su okupatori "uništili svu kritičnu infrastrukturu - komunikaciju, vodosnabdevanje, toplotu, struju".

Republika

Foto: Printscreen/Facebook/Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski

Pošto je region sada oslobođen od ruskih snaga, ukrajinske trupe i humanitarna pomoć ušli su u region da isporuče hranu, vodu, higijenske komplete i materijale za sklonište stanovnicima Hersona.

Tokom čitavog rata, Putinov režim je nehumano postupao prema ukrajinskom narodu koji je stalno bio pod granatiranjem varvarskih snaga, a nevini građani su padali kao žrtve.
Sa svetskim prvenstvom koje počinje u nedelju, fokus je okrenut ka Kataru i njegovom užasnom stanju ljudskih prava.

Otkako je dobio kandidaturu za domaćina turnira 2010. godine, Katar se suočio sa ozbiljnim optužbama o korišćenju radne snage migranata da bi se pripremio za turnir. Radnici su plaćeni samo penija dnevno, iako su se mučili na visokim temperaturama koje su im živote dovele u opasnost.

Zvanično, vlasti u Dohi kažu da su samo tri radnika umrla prilikom izgradnje stadiona - ali grupe za ljudska prava misle da je prava brojka barem u stotinama, ako ne i hiljadama.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Stadion

Istraga Mejla je otkrila da je smrt 2.823 radno sposobna stranca zabeležena kao neobjašnjiva otkako je 2011. počela akcija izgradnje vredne 6,5 milijardi funti, a strahuje se da bi stvarni broj poginulih radnika mogao da premaši 6.000.

U konzervativnom Kataru, takođe, ilegalno je biti homoseksualne orijentacije. Više od toga, pripadnicima LGBT zajednice su katarske vlasti ugrozile živote.

Human Rights Vatch je prošlog meseca otkrio da je katarska policija proizvoljno pritvarala i zlostavljala pripadnike LGBTQ zajednice.

HRV je saopštio da je „dokumentovao šest slučajeva teških i ponovljenih premlaćivanja i pet slučajeva seksualnog uznemiravanja u policijskom pritvoru između 2019. i 2022. godine“.

Najnoviji slučaj bio je u septembru, saopštila je grupa za ljudska prava sa sedištem u SAD.

Četiri transrodne žene, jedna biseksualna žena i jedan gej muškarac ispričali su kako su ih pripadnici Odeljenja za preventivnu bezbednost pri Ministarstvu unutrašnjih poslova pritvorili i tukli u podzemnom zatvoru u Dohi.

Iako ni ruski tim, ni Putin neće biti prisutni na Svetskom prvenstvu 2022. koji počinje u Kataru u nedelju, jasno je da obe zemlje i dalje imaju bliske veze.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading