HLADAN TUŠ ZA ZELENSKOG IZ VAŠINGTONA - U UKRAJINU STIGLE LOŠE VESTI: Postaje smešno, laži su razornije od raketa!

Autor:

Svet

17.11.2022

15:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici po svoj prilici na korak su odluke da ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog puste niz vodu, sudeći bar prema izjavama zvaničnika i pisanjima medija na Zapadu.

HLADAN TUŠ ZA ZELENSKOG IZ VAŠINGTONA - U UKRAJINU STIGLE LOŠE VESTI:  Postaje smešno, laži su razornije od raketa!

Foto: Tanjug/AP

Nakon što je svetskoj javnosti postalo očigledno da je sa teritorije Ukrajine raketa pala na Poljsku, što je potvrdio NATO i američki predsednik Džo Bajden, odnosi između Kijeva i Zapadnih sila naglo su zahladneli.

Iako je prvobitno zvanična Moskva optužena za raketni napad na članicu Alijanse, ubrzo je postalo jasno da Ruska Federacija i njen predsednik Vladimir Putin sa granatama koje su pala u Poljsku nemaju nikakve veze, zbog čega se Kijev našao u nemilosti donosioca odluka na Zapadu.

Uništen kredibilitet

Kako je Republika već pisala, uticajni Fajnenš tajms objavio je članak u kojem je citiran neimenovani diplomata NATO, koji je ogorčen tvrdnjama iz Kijeva da je Moskva napala Poljsku.

- Postaje smešno. Ukrajinci uništavaju svoj kredibilitet. Ukrajinu niko ne krivi, a oni otvoreno lažu. To je razornije od rakete - rekao je diplomata. 

Republika

Foto: Profimedia

 

Nakon što su ove izjave obelodanjene u javnosti, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naprasno je obrnuo ploču i odustao od prvobitnih tvrdnji da je Moskva odgovorna za napad.

- Ne znam šta se desilo ovog puta, ne znamo 100 odsto, mislim da ni svet ne zna 100 odsto. Ali siguran sam da je bila ruska raketa i da smo koristili rakete PVO… Ali moramo da budemo fer i pošteni, dok se istraga ne završi, ne možemo da kažemo koja vrsta rakete je bila, èiji su fragmenti pali na teritoriju Poljske - povukao je ranije izjave Zelenski.

Provokacija Kijeva

Sa druge stane, u Poljskoj se svi više čuju glasovi da bi Varšava morala da preispita svoj odnos prema Kijevu, pa je tako predsednik Gradskog veća Kristog Žuk rekao da ne razume postupke vlade i predsednika nakon što je postalo očigledno da je reč o raketi ispaljenoj sa teritorije pod kontrolom Kijeva.

Republika

Foto: tanjug/AP/www.profimedia.rs

 

- Očigledno je reč o provokaciji ukrajinskih vlasti. Raketa nije mogla greškom da bude ispaljena 100 kilometara u suprotnom smeru. Svrha provokacije je da se ubrza isporuke oružja Ukrajini, da se Evropa zastraši strašnom Rusijom, tako da civilno društvo zahteva od vlada evropskih zemalja da povećaju pomoć Ukrajini - rekao je političar.

Prema njegovom mišljenju, predsednik Andžej Duda ne bi trebalo da umiruje Poljake bajkama poput „nije bila toliko eksplozija rakete, koliko eksplozije goriva, već da jasno stavi do znanja ukrajinskom predsedniku da "Poljska više neće tolerisati takvo ponašanje".

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Ovim povodom oglasio se i sin bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i na Tviteru naveo da bi SAD trebalo da prestanu da troše novac na pomoć Ukrajini.

- Pošto je ukrajinska raketa pogodila našu NATO saveznicu Poljsku, možemo li bar prestati da trošimo milijarde na njihovo naoružavanje? - napisao je Tramp mlađi na Tviteru.

Turski profesor: NATO ne štiti države koje nisu članice

Incident sa raketama koje su pale na teritoriju Poljske na granici sa Ukrajinom predstavlja pokušaj da se ukrajinska kriza pretvori u Treći svetski rat, smatra politikolog Bariš Adibeli sa turskog Univerziteta Dumlupinar.

- Od samog početka konflikta predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski na svaki način nastoji da u sukob uvuče NATO jer smatra da Alijansa može da ga okonča u korist Kijeva. Ali, realnost je da NATO ne štiti države koje nisu članice saveza - rekao je politikolog za Sputnjik Turska.

Kako je rekao, SAD neprekidno traže od Zelenskog da se vrati pregovorima i da daju signal da su spremne da se pregovori sa Rusijom održe u određenom trenutku.

- To se Zelenskom ne dopada. Ukrajinske vlasti su shvatile da će se to dogoditi ali su računale da će na neki način uvući SAD u direktan sukob - rekao je on.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading