DONALD TRAMP UBUDUĆE BEZ KONTROLE! Oglasila se Meta: Nije naše da intervenišemo kada političari govore

Autor:

Svet

16.11.2022

09:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tramp je sinoć objavio da će se opet kandidovati za predsednika SAD.

DONALD TRAMP UBUDUĆE BEZ KONTROLE! Oglasila se Meta: Nije naše da intervenišemo kada političari govore

Foto: Tanjug/AP

Matična kompanija Fejsbuka Meta prestaće da proverava činjenice koje iznosi bivši predsednik SAD Donalda Trampa nakon njegove objave u utorak uveče da će treći put zaredom kandidovati za lidera te zemlje.

Iako je bivšem lideru slobodnog sveta i dalje zabranjen pristup Fejsbuku, zabrana provere činjenica se odnosi na sve što Tramp kaže, što znači da činjenično upitne izjave koje je Tramp podelio mogu da se postavljaju na platformu od strane drugih korisnika.

Memorandum, koji je pao nekoliko sati pre Trampovog zvaničnog saopštenja sa bine u Mar-a-Lagu, naglašava jedan od izazova sa kojima će se velike tehnološke platforme suočiti.

Meta, koja je prošle nedelje objavila da će otpustiti 11.000 zaposlenih, plaća nezavisnim organizacijama za proveru činjenica da označavaju objave na Fejsbuku i Instagramu oznakom dezinformacija, prenosi Dejli mejl.

Sada kada je Tramp ponovo postao aktivna politička ličnost, on će pasti pod ograničenje kompanije koje se odnosi na političare.

Godine 2019., potpredsednik kompanije za globalne poslove i komunikacije (i sam bivši političar), rekao je "nije naša uloga da intervenišemo kada političari govore“.

Kompanija je zadržala izuzetak od politike provere činjenica za političare.

-Neki od vas su se obratili tražeći smernice u vezi sa političkim govorom provere činjenica u iščekivanju potencijalne objave kandidature bivšeg predsednika Trampa - napisao je službenik u memorandumu.

U dokumentu je jasno stavljeno do znanja da, ako Tramp zaista objavi svoju kandidaturu u utorak uveče, neće moći da bude proveren činjenicama.

-Politički govor je neprikladan za proveru činjenica. Ovo uključuje ono što političari govore, kao i fotografije, snimke ili drugi sadržaj koji je jasno označen kao kreiran od strane političara ili da je u sklopu njihove kampanje - stoji u dopisu.

- Mi definišemo 'političara' kao kandidate koji se kandiduju za funkcije, sadašnje funkcionere - i, uz to, mnoge od članova njihovih kabineta - zajedno sa političkim partijama i njihovim liderima - dodcaje se.

Meta ne zahteva od kandidata da se prijavi Federalnoj izbornoj komisiji da bi dobio izuzeće, iako je Tramp podneo dokumente da bi se kandidovao samo nekoliko trenutaka pre nego što je izašao na scenu u utorak uveče.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading