ZAKERBERG SLEDI MASKOV PRIMER! Pljušte otkazi i u Meti?

Autor:

Svet

08.11.2022

08:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fejsbukova matična kompanija Meta navodno planira da započne velika otpuštanja ove nedelje koja će uticati na hiljade zaposlenih.

ZAKERBERG SLEDI MASKOV PRIMER! Pljušte otkazi i u Meti?

Foto: Tanjug/AP

Američki mediji objavili su tokom vikenda da bi otpuštanje sa radnih mesta moglo biti objavljeno već u sredu.

Tokom Metinih razočaravajućih rezultata u trećem kvartalu, izvršni direktor Mark Zakerberg rekao je da bi broj zaposlenih mogao pasti.

- U 2023. ćemo usmeriti naše investicije na mali broj oblasti rasta visokog prioriteta - rekao je on.

Republika

Foto: Youtube/ Luxury Zone, TheRichest, Tanjug/AP

Mark Zakerberg

Meta ima oko 87.000 zaposlenih širom sveta na različitim platformama, koje uključuju Facebook, Instagram i WhatsApp.

Planovi za otpuštanja prate poteškoće u tehnološkom sektoru, jer se industrija bori sa usporavanjem globalnog ekonomskog rasta.

Zakerberg je rekao da očekuje da će neki timovi „ostati ili će se smanjiti“ tokom sledeće godine.

- Ukupno, očekujemo da ćemo 2023. završiti ili kao organizacija približno iste veličine ili čak nešto manja nego što smo danas - rekao je on.

Platforme koje podržavaju reklame kao što su Fejsbuk i Alfabetov Gugl pate od smanjenja budžeta oglašivača jer se bore sa inflacijom i rastućim kamatnim stopama.

Prošlog četvrtka, kompanije iz Silicijumske doline Stripe i Lift najavile su velika otpuštanja, dok je Amazon rekao da će zamrznuti zapošljavanje u svojim korporativnim kancelarijama.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Mark Zakerberg

Tviter, otkako ga je preuzeo Ilon Mask, prošle nedelje je otpustio oko polovine svojih 7.500 zaposlenih.

Ne samo da je globalna ekonomska situacija problem za Metu, već postoji i konkurencija od strane TikTok-a, promene privatnosti od Apple-a, zabrinutost zbog velike potrošnje na metaverzum i sveprisutna pretnja regulativom.

Zakerberg je rekao da očekuje da će investicijama u metaverzu trebati oko decenije da daju pozitivne rezultate.

U međuvremenu, kaže da mora da reorganizuje timove kako bi smanjio troškove.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Meta

Kompanija društvenih medija je u junu smanjila planove za zapošljavanje inženjera za najmanje 30%, a g. Zakerberg je upozorio zaposlene da se pripreme za ekonomski pad.

Metin akcionar Altimeter Capital Management je ranije rekao, u otvorenom pismu gospodinu Zakerbergu, da kompanija treba da se racionalizuje smanjenjem radnih mesta i kapitalnih izdataka. Dodaje se da je Meta izgubila poverenje investitora jer je povećala potrošnju i počela da se fokusira na metaverzum.

Tržišna vrednost kompanije u protekloj godini pala je na 600 milijardi dolara (524 milijarde funti).

Tehnologija oseća udar ekonomske krize

Razlog je taj što se mnogi od ovih giganata, uključujući Metu, oslanjaju na novac od digitalnih oglasa, koji je do sada bio u milijardama. To je razlog zašto su platforme poput Meta besplatne za ljude. Oni plaćaju svojim podacima i svoje očnim jabučicama, gledajući oglase koje im se prikazuju.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Meta

Nemojte ih previše sažaljevati jer se u izvesnoj meri sredstva još uvek pojavljuju. Problem je u tome što većina ovog novca ne dolazi od velikih brendova, već od miliona malih i srednjih preduzeća koja troše male redovne iznose, navodi u svojoj analizi Zoe Kleinman, poznata novinarka koja se bavi tehnologijom za BBC.

Kako rastući troškovi i kupci sa manje novca za trošenje pogađaju njihove prihode, jedna od prvih stvari koje će ove kompanije verovatno želeti da smanje su njihovi marketinški budžeti.

Javna preduzeća kao što je Meta moraju da objave detalje o svojim finansijama svaka tri meseca.

Neko ko je bio sa Markom Zakerbergom kada je uradio poslednju pre samo nekoliko nedelja, rekao mi je da "nije izgledao kao što je uobičajeno" - sugerišući da je takođe bio šokiran padom, kaže ona.

A sada navodno planira najveće otpuštanje u Metinoj 18-godišnjoj istoriji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading