UPADAJU NA ČASOVE I ODVEDE STUDENTE I UČITELJE NA FRONT!? Sav horor mobilizacije u Rusiji! Suze i očaj u regrutnim centrima!

Autor:

Svet

23.09.2022

08:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pozivi su muškarcima počeli da stižu već u ponoć. Delili su ih čak i školskim učiteljima i studentima.

UPADAJU NA ČASOVE I ODVEDE STUDENTE I UČITELJE NA FRONT!? Sav horor mobilizacije u Rusiji! Suze i očaj u regrutnim centrima!

Foto: Printskrin/Tviter

Delimična mobilizacija koja je u toku u Rusiji mogla bi uspešno da ispuni unutrašnju kvotu mobilisanog osoblja Kremlja, ali je malo verovatno da će stvoriti efikasne vojnike i izaziva značajnu reakciju domaćeg stanovništva za malu dobit, navodi se u jučerašnjem izveštaju Instituta za rat (ISW).

 

 

Ruske vlasti nasilno regrutuju ruske građane da se bore u Ukrajini pod slabim izgovorima, kršeći obećanje Kremlja da će regrutovati samo one sa vojnim iskustvom, dodaje se u izveštaju.

Ruske vlasti takođe očigledno mobilišu osoblje (kao što su demonstranti) koji će ući u rat u Ukrajini. Ovakav pristup Kremlja delimičnoj mobilizaciji verovatno će pogoršati negodovanje zbog mere koja bi bila nepopularna čak i da je sprovedena bez oštrih pristupa primećenih u poslednja 24 sata.

Zapadni i ruski opozicioni mediji izvestili su o slučajevima ruskih vojnih komesara koji su demonstrantima u Moskvi i Voronježu davali obaveštenja o regrutaciji. Ruski opozicioni mediji su takođe izvestili o bankarskom IT stručnjaku koji je dobio obaveštenje o regrutaciji uprkos tome što nikada nije služio vojsku ili pohađao vojno-obrazovne kurseve na univerzitetu.

Republika

Foto: Printskrin/Tviter

Mobilizacija u Rusiji

 

IT specijalista je verovatno jedan od mnogih ruskih muškaraca koji su dobili obaveštenja o mobilizaciji iako nisu ispunili navedene kriterijume za delimičnu mobilizaciju.

Student Univerziteta u Burjatiji objavio je snimak Rosgvardije i vojne policije kako odvlače studente sa časova, navodno radi mobilizacije, uprkos tome što je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu više puta izjavljivao da ruski studenti neće biti mobilisani.

Pozivi su muškarcima počeli da stižu već u ponoć. Delili su ih čak i školskim učiteljima. Ljudima su dali sat vremena da se spakuju i pojave u centrima za regrutaciju. Žene i deca plaču dok mašu svojim muževima i sinovima koji kreću u nepoznato, prenosi Gardijan.

Prvi dan prve ruske mobilizacije od Drugog svetskog rata je doneo emotivne scene u regrutnim centrima i čak neke znake protesta, a ako je suditi po početku, čini se da Rusija mogla da regrutuje znatno više od 300.000 novih regruta kako je to najavio ministar obrane Rusije Sergej Šojgu.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading