NAPETO! PUTINOVI RATNI BRODOVI DOŠLI DO AMERIČKE OBALE: Ispaljeno nekoliko projektila

Autor:

Svet

16.09.2022

16:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oružane snage Rusije organizovale su velike ratne igre u blizini američke obale koje uključuju nuklearne podmornice.

NAPETO! PUTINOVI RATNI BRODOVI DOŠLI DO AMERIČKE OBALE: Ispaljeno nekoliko projektila

Foto: Tanjug/AP

Svet na ivici, strahuje se od prelivanja rata iz Ukrajine na ostatak planete

Demonstrirajući silu, projektili su ispaljeni na vežbama u blizini američke države Aljaske, dok su snage Vladimira Putina pretrpele ponižavajući poraz u ratu u Ukrajini.

Oko 30 ratnih brodova učestvovalo je u vežbama u Barencovom i Laptevskom moru, oblasti u kojoj Rusija ima značajna vojna sredstva.

Rakete Granit i Oniks su viđene kako se lansiraju sa Severnog morskog puta, strateškog prolaza za brodarstvo koji povezuje Evropu i Pacifik.

Republika

Foto: youtube.com/Dawn's Heartfelt Corner

Podmornica, ilustracija

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su rakete „pogodile složeni morski cilj, imitirajući odred ratnih brodova lažnog neprijatelja, na udaljenosti od preko četiri stotine kilometara“.

Nedavno su se javile strepnje da je Rusija „značajno povećala“ svoje vojno prisustvo na Arktiku, sa ubojitim diktatorom koji želi da kontroliše trgovinske puteve i prirodne resurse tamo.

Vladimir Putin je ponovo otvorio vojne baze u stilu Bondovog zlikovca duboko unutar Arktičkog kruga kako bi ojačao utisak smrznutih pustoši bogatih resursima.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Kako se navodi, Rusija je upozorila Sjedinjene Države da će biti uvučene u rat naoružavanjem Ukrajine boljim raketama dugog dometa.

- SAD i njihovi saveznici, koji isporučuju oružje kijevskom režimu, zapravo postaju saučesnici u njegovim ratnim zločinima - rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Marija Zaharova

- Ako Vašington odluči da Kijevu snabdeva rakete većeg dometa, on će preći crvenu liniju i postati direktna strana u sukobu.

- Zadržavamo pravo da branimo našu teritoriju svime što nam je na raspolaganju.

Upozorenje je izrečeno kada su se Putin i kineski predsednik Si Đinping sastali na samitu Šangajske organizacije za saradnju u Uzbekistanu.

Republika

Foto: Tanjug

Vladimir Putin i Si Đinping

To je bio njihov prvi sastanak licem u lice od ruske invazije na Ukrajinu u februaru.

Najnovije vežbe dolaze nakon što su Rusija i Kina ranije ovog meseca pokrenule ogromne ratne igre sa 50.000 vojnika, 60 ratnih brodova i 140 aviona.

Ruski tiranin je odleteo na daleki istok svoje zemlje da gleda vežbu pucanja u Japanskom moru. Kineski kontingent predvodio je razarač Tip 055 Nanchang, najveći brod te vrste u kineskoj mornarici.

Peking je angažovao 2.000 vojnika i oko 300 oklopnih vozila, 21 borbeni avion i tri ratna broda na vežbe, prenose kineski mediji.

Pekinški glasnogovornik Global Times rekao je da su manevri prvi put  takvi da je zemlja poslala sva tri roda svoje vojske da učestvuju u vežbama sa Rusijom. Vežba je nazvana "prikazom širine i dubine" vojne saradnje dve zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Roku

17.09.2022 17:20

Stanje od portala