MORAMO SE ČUVATI ZAPADA I OBOJENIH REVOLUCIJA! Si Đinping pozvao na oprez države ŠOS-a!

Autor:

Svet

16.09.2022

14:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineski predsednik Si Đinping je pozvao članice ŠOS-a (Šangajske organizacije saradnje) da rade zajedno na sprečavanju pokušaja spoljnih snaga da izazovu nemire.

MORAMO SE ČUVATI ZAPADA I OBOJENIH REVOLUCIJA! Si Đinping pozvao na oprez države ŠOS-a!

Foto: www.profimedia.rs

Zemlje članice Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) moraju da rade jedna sa drugom kako bi sprečile spoljne sile da organizuju obojene revolucije u njihovim zemljama, upozorio je u petak kineski predsednik Si Đinping.

Govoreći na samitu ŠOS-a u Samarkandu, predsednik Si je rekao da bi države članice trebalo da „podrže međusobne napore da zaštite bezbednosne i razvojne interese“, napominjući da svet prolazi kroz „ubrzavanje promena neviđenih u jednom veku“ i da je ušao u fazu neizvesnosti i transformacija.

On je dodao da je najvažnije „čuvati se od pokušaja spoljnih sila da izazovu obojenu revoluciju i zajednički se suprotstavljaju mešanju u unutrašnje stvari drugih zemalja pod bilo kojim izgovorom“, misleći na proteste koje podržava Zapad i koji imaju za cilj da zbace vlade u postsovjetskim zemljama.

Sijeva izjava usledila je u trenutku kada je ruski predsednik Vladimir Putin pozdravio rastući uticaj „novih centara moći“ koji međusobno sarađuju i imaju kapacitet da osporavaju globalnu dominaciju Zapada.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Si Đinping

 

Kineski i ruski lideri su prethodno razgovarali o spoljnopolitičkim pitanjima na marginama samita u četvrtak. Putin je primetio da su nedavni pokušaji da se insistira na unipolarnom svetu poprimili „apsolutno ružan oblik“ koji većina sveta odbija.

On je dodao da se Rusija i Kina zajedno zalažu za „pravedan, demokratski, multipolarni svetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu i centralnoj ulozi UN, a ne za neka pravila koja je neko izmislio i pokušava da nametne drugima, a da nije ni objašnjeno šta su. 

ŠOS je savez za ekonomsku integraciju i izgradnju poverenja koji je osnovan 2001. godine i trenutno je najveći regionalni blok na svetu. Sastoji se od osam država – Kine, Indije, Rusije, Kazahstana, Pakistana, Uzbekistana, Tadžikistana i Kirgizije.

Postoje i četiri države posmatrača – Avganistan, Belorusija, Iran i Mongolija – koje nastoje da postanu punopravne članice bloka, kao i šest „partnera u dijalogu“ – Turska, Jermenija, Azerbejdžan, Kambodža, Nepal i Šri Lanka.

Jedna od ključnih tema o kojima se razgovaralo na samitu u petak bili su regionalni bezbednosni izazovi, kao i načini za jačanje trgovine i povezanosti među državama članicama usred posledica globalne pandemije i ukrajinske krize.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bravo

16.09.2022 15:32

Štitite se. Samo podalje od nas!