VIŠE OD 200 ČLANAKA POTPUNE FIKCIJE NA VIKIPEDIJI: Najveća prevara u istoriji postojanja ovog sajta!

Autor:

Svet

28.07.2022

21:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Džemao na Vikipediji pisala članke koji nisu imali uporište u stvarnosti, prevara otkrivena posle više od decenije.

VIŠE OD 200 ČLANAKA POTPUNE FIKCIJE NA VIKIPEDIJI: Najveća prevara u istoriji postojanja ovog sajta!

Foto: Printscreen

Sve je počelo kada je jedna kineska domaćica, koja se na Vikipediji potpisala kao Džemao, predstavljajući se kao ekspertkinja u oblasti istorije srednjovekovne Rusije, napisala više od 200 članaka koji su bili potpuna fikcija.

Ovi tekstovi uključivali su nepostojeće oblasti, bitke koje se nikad nisu odigrali, kao i izmišljene ruske oligarhe, a sve je bilo opisano do najsitnijih detalja.

Džemao je toliko daleko išla u izmišljanju, da njenu temeljnost prilikom dočaravanja nepostojećih istorijskih dešavanja, niko nije ni mogao dovesti u pitanje dok se kineski romanopisac Jifan, tokom svog istražiovanja nije udubio u njene tekstove, prenosi ORIGINAL.

MISLIO DA JE NA TRAGU TEME

Čitajući dugačke unose sa svim izvorima na Vikipediji, Jifan je pomislio da je na tragu izuzetno zanimljive teme i materijala za svoj novi roman, međutim, nakon konsultacija sa osobama ruskog porekla, Jifan je saznao da hiljade stranica ili verzija knjiga na koje se Džemao pozivala ne mogu pronaći u ruskim istorijskim zapisima, jer ne postoje.

- Svaki njen članak je bio toliko kvalitetan i bogat detaljima da su Viki članci na drugim jezicima, pa čak i na ruskom, bili sramotni u odnosu na njene - napisao je Jifan na Zhihu, kineskoj verziji sajta Quora, na kom je prošlog meseca podelio svoje Vikipedija otkriće i dodao:

- Njen sadržaj je naizgled visokog kvaliteta, a svi unosi su međusobno povezani. Džemao je tako stvorila sistem koji je opstajao nezavisno od svega drugog, sam za sebe.

IZMISLILA I AKADEMSKA POSTIGNUĆA

Jedan od njenih najdužih članaka bio je dužine „Velikog Getsbija“, a u svojoj prevari bila je fokusirana i na to da do detalja osmisli svoja akademska postignuća.

Tako je Džemao sebi dodelila doktorsku disertaciju iz svetske istorije i to na Moskovskom univerzitetu.

Na desetine hiljada reči u Vikipedija unosima su nepovratno izbrisani nakon ove istorijske prevare.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading