PRETEĆA RETORIKA KREMLJA! Lavrov OBELODANIO CILJ RUSIJE! Stigao odgovor iz Kijeva!

Autor:

Svet

25.07.2022

12:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov je izjavio da Rusija ima za cilj da zbaci ukrajinsku vladu. Očigledno je da Kremlj ponovo zaoštrava retoriku prema Ukrajini, ali Zelenski je brzo dao jasan odgovor - Ukrajina se ne plaši.

PRETEĆA RETORIKA KREMLJA! Lavrov OBELODANIO CILJ RUSIJE! Stigao odgovor iz Kijeva!

Foto: Tanjug/AP

Suprotno prethodnim izjavama, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je izjavio da Rusija ima za cilj da zbaci ukrajinsku vladu.

- Svakako pomažemo ukrajinskom narodu da se oslobodi režima koji je apsolutno neprijateljski nastrojen prema narodu i istoriji - rekao je Lavrov tokom posete Kairu. Ruski i ukrajinski narod će u budućnosti živeti zajedno, prenosi Dojče vele.

Foto: youtube.com

Sergej Lavrov

Svojom najavom da želi da promeni političko rukovodstvo u Kijevu, Lavrov protivreči i sopstvenim izjavama iz aprila.

- Nemamo nameru da menjamo režim u Ukrajini - rekao je tada glavni ruski diplomata u intervjuu televiziji India Today. Na Ukrajincima je da odluče pod kojim vođstvom žele da žive, uveravao je tada Lavrov.

Rusko rukovodstvo je poslednjih dana javno pooštrilo svoju poziciju u ratu u Ukrajini. Lavrov je u sredu zapretio da će Rusija zauzeti i druge oblasti van Donbasa. S obzirom na zapadne isporuke oružja i njihov veći domet, neophodno je dodatno potiskivanje ukrajinskih trupa iz oblasti Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine, koje je Moskva priznala kao nezavisne.

Sačuvati jedinstvo - nacionalni zadatak 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da se Ukrajina ne plaši i da će 28. jula proslaviti svoj nacionalni praznik. U svojoj noćnoj video poruci on je takođe naveo da je pred Ukrajinom važna sedmica, usred užasnog rata. Ukrajina će nastaviti da čini sve da svom neprijatelju nanese maksimalnu štetu. Čak i Rusi očekuju pobedu Ukrajine, rekao je Zelenski.

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

- Samo oni koji ne znaju pravu istoriju i ne osećaju njenu važnost mogli bi da odluče da nas napadnu - rekao je Zelenski. Ukrajinci su vekovima bili ugnjetavani i nikada se neće odreći svoje nezavisnosti, uverio je ukrajinski predsednik.

- Sačuvati jedinstvo sada, zajedno raditi na pobedi je najvažniji nacionalni zadatak koji moramo zajedno da savladamo - rekao je Zelenski.

Ako Ukrajinci to uspeju, uspeće u onome što generacije ranije nisu uspele: da održe nezavisnost od Rusije, da se transformišu u jednu od najmodernijih zemalja sveta i da istovremeno krenu svojim putem ka Evropi, koji će se prema Zelenskom završiti sa punopravnim članstvom u EU.

Sporazum o izvozu žita na snazi

U Ukrajini su u toku pripreme za transport žitarica uprkos subotnjim ruskim raketnim napadima na luku Odesa.

Prema sopstvenim izjavama, Rusija je u luci Odesa u subotu uništila ukrajinski ratni brod i rakete koje su isporučile SAD. Radilo se o protivbrodskim projektilima američkog tipa Harpun u skladištu, javljaju ruske novinske agencije pozivajući se na Ministarstvo odbrane u Moskvi. Ruska vojska je za to koristila rakete dugog dometa sa preciznom kontrolom.

Sergej Lavrov je Kairu potvrdio da, uprkos napadu na Odesu, međunarodni sporazum o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora i dalje važi.

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Vladimir Putin, Volodimir Zelenski, žito

Lavrov je takođe podsetio da su prošlog petka u Istanbulu potpisana dva dokumenta - jedan za izvoz žitarica iz Ukrajine, a drugi kojim se UN zalažu za lakši izvoz ruske hrane i đubriva. Moskva se žali da sankcije koje su uvele EU i SAD nakon ruskog rata protiv Ukrajine sada usporavaju izvoz, iako hrana nije direktno pogođena sankcijama. Prema rečima Lavrova, generalni sekretar UN Antonio Gutereš želi da sam pokuša da se zazme za ukidanje „ilegalnih ograničenja", prenosi Blic. 

- Nadaćemo se da će uspeti - rekao je Lavrov.

Komentari (0)

Loading