TI SI HEROJ, SVI TE VOLE! Džonson uputio Zelenskom emotivne reči nakon ostavke!

Autor:

Svet

07.07.2022

16:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Boris Džonson je telefonirao ukrajinskom predsedniku Zelenskom da istakne svoju podršku Ukrajini i nazvao lidera „herojem“ kojeg „svi vole“ – samo nekoliko sati nakon što je objavio ostavku nakon što je 59 njegovih ministara dalo ostavku.

TI SI HEROJ, SVI TE VOLE! Džonson uputio Zelenskom emotivne reči nakon ostavke!

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski i Boris Džonson

Premijer Velike Britanije Boris Džonson, koji je danas dao ostavku, uvek je snažno podržavao ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog od početka izbijanja rata u zemlji nakon ruske invazije u februaru ove godine.

On je tajno posetio Ukrajinu nekoliko puta poslednjih meseci, a poslednji put je i kontroverzno otkazao putovanje na konferenciju sa severnim torijevcima 17. juna da bi umesto toga odleteo u Kijev. Ovaj potez malo je smirio poslanike sa severa i pobunjenike, posebno one koji su tradicionalno u laburistima - ali on je stalno dobijao pohvale za svoju podršku ukrajinskoj vojsci.

Foto: Tanjug/AP

 

Nakon što je podneo ostavku na mjesto premijera Ujedinjenog Kraljevstva nakon 59 ministarskih ostavki u razmaku od 48 sati, Džonson je telefonom razgovarao sa Zelenskim kako bi ga uverio u svoju kontinuiranu podršku zemlji uoči takmičenja za liderstvo konzervativaca koje bi moglo početi već sledeće nedelje.

Ti si heroj, svi te vole 

Dauning strit kaže da je razgovarao o „nepokolebljivoj međupartijskoj podršci” Velike Britanije u svetlu političkih događaja u poslednjih nekoliko dana, dodajući da će Ujedinjeno Kraljevstvo „nastaviti da pruža vitalnu odbrambenu pomoć onoliko dugo koliko bude potrebno”.

Dodao je da će nastaviti da pokušava da okonča blokadu žitarica u narednim nedeljama - što se odnosi na doprinos rata rastu cena hrane zbog toga što Ukrajina nije u stanju da bezbedno izveze toliko žita. Ukrajina je tipično bila jedan od najvećih izvoznika žitarica na svetu, ali pored morskih i kopnenih blokada, takođe se bori da spreči Rusiju da ga navodno ukrade, prenosi Dejli mejl. 

Foto: Tanjug/AP

VolodimirZelenski

- Zahvalio je predsedniku Zelenskom za sve što čini da se založi za slobodu, za njegovo prijateljstvo i za dobrotu ukrajinskog naroda - rekao je potparol Dauning strita. 

- Predsednik Zelenski je zahvalio premijeru na njegovoj odlučnoj akciji prema Ukrajini i rekao da je ukrajinski narod zahvalan na naporima Velike Britanije - zaključuje on.

Džonson se oprostio od predsednika Zelenskog uz snažne pohvale za njegov karakter, rekavši: „Ti si heroj, svi te vole“.

Poziv je usledio nakon što je Džonson bio primoran da se povuče sa mesta premijera zbog novih optužbi protiv bivšeg zamenika biča Krisa Pinčera.

Blizak odnos 

Džonsonov blizak odnos sa ukrajinskim predsednikom bio je jasan od početka sukoba sa Rusijom, a vodeći političari u Ukrajini danas su zahvalili Velikoj Britaniji na pomoći.

Ovog popodneva savetnik Zelenskog, Mihail Podoljak, oglasio se na Tviteru da se zahvali premijeru što je „prvi stigao u Kijev, uprkos raketnim napadima“ i „uvek bio na čelu podrške“ Ukrajini.

S druge strane, potparol Vladimira Putina, Dmitrij Peskov istakao je kako njih Džonson zaista ne voli. 

- On nas zaista ne voli, a ne voli ni mi njega. Nadam se da će London preuzeti profesionalniji ljudi, koji mogu da donose odluke kroz dijalog -  istakao je Peskov. 

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je danas novinarima da je Džonsona „pogodio bumerang koji je sam lansirao“, dodajući da je moral te priče „ne pokušavajte da uništite Rusiju“.

Foto: Youtube/ nzherald.co.nz, Tnajug/AP

Vladimir Putin i Boris Džonson

Tokom današnjeg govora o ostavci ispred Dauning strita broj 10 u vreme ručka, premijer je uverio Ukrajince i zapadni svet da će Velika Britanija ostati čvrste pristalice njihove nezavisnosti.

- Dozvolite mi da sada kažem narodu Ukrajine da znam da ćemo mi u UK-u nastavite da podržavate svoju borbu za slobodu koliko god je potrebno - izjavio je Džonson. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading