RUSI SAOPŠTILI - POVLAČIMO SE! UKRAJINCI LIKUJU: Naše oružane snage uradile odličan posao!

Autor:

Svet

30.06.2022

11:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas su povlačenje sa jednog dela ukrajinske teritorije potvrdili ruski ministar odbrane, kao i kabinet predsednika Ukrajine.

RUSI SAOPŠTILI - POVLAČIMO SE! UKRAJINCI LIKUJU: Naše oružane snage uradile odličan posao!

Foto: Ap photo

- Kabum! Nema više ruskih trupa na Zmijskom ostrvu. Naše oružane snage uradile su odličan posao! - obnarodovao je Andrij Jermak, šef kabineta predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Jermak je time potvrdio ono što je naveo i ruski ministar odbrane, kao gest dobre volje, kako bi se svetskoj zajednici pokazalo da se Ruska Federacija ne meša u napore UN da organizuje humanitarni koridor za izvoz poljoprivrednih proizvoda sa teritorije Ukrajine, prenosi Rojters. 

Zmijsko ostrvo u Crnom moru, od početka je bilo strateški interesantno za Rusiju, a to je inače lokacija na kojoj su Ukrajinci prema njihovim rečima, uspeli da zbrišu ruski PVO sistem "Pancir", nazvavši to pobedom, za razliku od Rusa, koji su sve demantovali.

Tako je i u ovom slučaju povlačenja ruskih trupa, koje tvrde da su ispunile svoje ciljeve u ovoj oblasti, dok se Ukrajinci diče svojim vojnim akcijama na ovom tlu.

U sredu je Rusija navela da je spremna da zajedno sa Ujedinjenim nacijama smanji rizik od globalne krize sa nedostatkom hrane, nakon čega je usledio razgovor ministra spoljnjih polsova Sergeja Lavrova sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom, ali nikakve konkretne mere tada nisu objavljene, prenosi Rojters.

Jermak je ponovio Ukrajinske optužbe koje se odnose na to da Rusija uzrokuje globalnu krizu sa hranom tako što blokira ukrajinske luke i gađa skladišta, te je Moskva rekla da je na Kijevu potez da deminira luke i oslobodi trase kojima idu brodovi, a da su sankcije Zapada te koje pogoršavaju situaciju.

Kijevu su ove luke potrebne kao odbrambena mera protiv ruske crnomorske flote.

Zbog toga su Rusi navodno povukli svoje trupe sa Zmijskog ostrva, prozvavši Ukrajinu da ona sledeća pokaže znak dobre volje.

- Sada je na ukrajinskoj strani, koja još nije očistila obalu Crnog mora u blizini svojih obala, uključujući i luke. Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini - navela je ruska strana.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading