"Rat u sivoj zoni"! Nova napetost između Kine i Tajvana! Podignuto 29 borbenih aviona!

Autor:

Svet

21.06.2022

20:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tajvan, na koji Kina polaže pravo kao na sopstvenu teritoriju, žalio se da se ponavljaju takve misije kineskih aviona.

"Rat u sivoj zoni"! Nova napetost između Kine i Tajvana! Podignuto 29 borbenih aviona!

Foto: Printskrin

Tajvanske vazduhoplovne snage danas su upozorile 29 kineskih aviona koji su ušli u zonu protivvazdušne odbrane, saopštilo je tajvansko ministarstvo odbrane.

 

Tajvan, na koji Kina polaže pravo kao na sopstvenu teritoriju, žalio se da se ponavljaju takve misije kineskih aviona, prenosi Rojters.

 

Dodaje se da je to postalo uobičajena pojava u poslednje dve godine.

Šest bombardera i njihova pratnja lovaca odleteli su u Tihi okean kroz kanal između Tajvana i Filipina i nazad, u trećem najvećem napadu na tajvansku identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane (ADIZ) ove godine, prenosi Raša tudej. 

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da su u zonu PVO ušli avion za radioelektronske borbe Y-9, avion za radioelektronsko izviđanje Y-8, šest strateških bombardera H-6, avion za dopunu goriva Y-20, par aviona za radarsko otkrivanje i kontrolu KJ-500, protivpodmornički avion Y-8, osam višenamenskih lovačkih aviona J-16, četiri aviona SU-30 i pet J-11 NOAK.

Tajvan je podigao lovce, a PVO je pratila kineske avione, saopštile su tajvanske vlasti.

Ostrvski ADIZ se proteže daleko izvan tajvanskog vazdušnog prostora i u kontinentalnu Kinu, tako da se čak i rutinski letovi kineske ratne avijacije unutar kineskog vazdušnog prostora tehnički računaju kao incidenti.

Međutim, Tajpej je optužio Peking da vodi „rat u sivoj zoni“ na ostrvu, raspoređujući vojna sredstva kako bi testirali odbranu Tajvana i iscrpljivali vojsku ostrva tako što ih teraju da se stalno bore.

Kina je nedavno povećanje pomorske i vazdušne vojne aktivnosti objasnila kao pokušaj da se odvrate „aktivnosti dosluha“ između „tajvanskih snaga za nezavisnost“ i vlade SAD, koja je obećala da će prodati više oružja ostrvu.

Bajden se odmah oglasio

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

 

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u martu da Vašington ima ugovornu obavezu da se umeša u bilo kakav sukob između Kine i Tajvana, iako su se njegovi pomoćnici kasnije osvrnuli na te komentare i insistirali da se američka politika nije promenila. Prošle godine, tajvanska predsednica Cai Ingven rekla je da „veruje“ da će se SAD umešati.

Tajvan je bio tačka spora između Kine i SAD od 1949. godine, kada je nacionalistički Kuomintang izgubio građanski rat protiv komunista i na ostrvu uz američku pomoć. SAD su priznavale Tajpej kao „Republiku Kinu“ do 1978.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading