OVAKO JE BILO 2005, ŠTA SE SAD SPREMA!? Ukrajina koristi Evroviziju za političku propagandu!

Autor:

Svet

13.05.2022

14:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li će im ruska invazija doneti pobedu?

OVAKO JE BILO 2005, ŠTA SE SAD SPREMA!? Ukrajina koristi Evroviziju za političku propagandu!

Foto: youtube.com/Eurovision Song Contest

Ukrajina je 2005. godine Evroviziju iskoristila za političku propagandu, a nešto slično se i sada dešava.

Finale takmičenja za pesmu Evrovizije održaće se u subotu uveče, a mnogi kao pobednika vide Ukrajinu. Razlog za to ne leži u najboljoj pesmi, već u političkoj situaciji. Ukrajina već dva i po meseca trpi agresiju Rusije, što je za svaku osudu, ali to obilato koristi da prikuplja poene.

Uveliko se spekuliše da će Ukrajina odneti pobedu, a Republika vas podseća da ovo nije prvi put da ova zemlja koristi Evroviziju za političku propagandu. Nešto slično se desilo 2005. godine, kada se takmičenje održavalo upravo u Kijevu.

Republika

Foto: youtube.com/Eurovision Song Contest

Ukrajinska koreografija na Evroviziji 2005. godine

Godinu dana ranije Ruslana je pobedila, da bi potom grupa "Grindžoli" predstavljala Ukrajinu i otvoreno scenu koristila za političke poruke. U zemlji je tada bila takozvana narandžasta revolucija, a koreografija grupe "Grindžoli" se sastojala u tome što su neki članovi imali lisice na rukama.

Da li će Ukrajina, zbog novonastale situacije u zemlji, ove godine odneti pobedu na Evroviziji, ostaje nam da vidimo, ali, po svemu sudeći, šanse za to su velike.

Podsetimo, u drugom krugu predsedničkih izbora, održanom 21. novembra 2004, prema zvaničnim rezultatima pobedio je Viktor Janukovič, ali je njegov protivkandidat Viktor Juščenko, političar prozapadne orijentacije i zagovornik ulaska u NATO, osporio rezultate tvrdeći da su posledica izborne prevare i zastrašivanja birača. Njegove pristalice, uz posredništvo Zapada, organizovale su ulične demonstracije koje su prerasle u proteste širokih razmera. Ovaj događaj nazvan je narandžasta revolucija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading