DIVNE VESTI! Sumatranski nosorog rođen u Indoneziji nada za spas vrste

Autor:

Svet

30.03.2022

14:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekstremno retki sumatranski nosorog rođen je u Indoneziji, saopštile su lokalne vlasti.

DIVNE VESTI! Sumatranski nosorog rođen u Indoneziji nada za spas vrste

Foto: Profimedia

Rođenje sumatranskog nosoroga smatra se velikim uspehom za napore aktivista koji se bore za očuvanje kritično ugrožene životinjske vrste i sprečavanje njenog izumiranja.

Reč je o ženki sumatranskog nosoroga koja je rođena u Nacionalnom parku Way Kambas u sumatranskoj provinciji Lampung 24. marta, potvrdilo je indonezijsko ministarstvo.

- Rođenje sumatranskog nosoroga je dobra vest u vreme napora indonezijske vlade i njenih partnera u svrhu povećanja populacije ovih životinja - poručili su zvaničnici.

Sumatranski nosorozi su najmanja vrsta nosoroga koja je nekada u velikom broju živela u jugoistočnom delu Azije, ali sada se nalazi samo u malim "džepovima" indonezijskog severnog otoka Sumatre i indonezijskog Bornea.

Trenutno je preostalo svega 80 jedinki sumatranskog nosoroga.

Poslednji malezijski sumatranski nosorog uginuo je 2019. godine u Borneu. Ova vrsta je proglašena izumrlom u Maleziji 2015. godine, ali uginuće ženke Iman je značilo da je vrsta u potpunosti nestala.

Mladunče rođeno u Indoneziji prošle godine povećalo je broj sumatranskih nosoroga u utočištu na osam. Trudnoća nije bila lagan proces jer je majka Rosa ranije izgubila osam trudnoća, a otac Andatu je bio prvi nosorog koji je rođen u zatočeništvu u Indoneziji.

Program razmnožavanja u sumatranskom utočištu jedino je mesto u zemlji gde se nosorozi mogu prirodno razmnožavati uz pomoć tehnologije i ekspertize.

Cilj programa je očuvanje sumatranskih nosoroga i povećanje njihove populacije kako bi jednog dana mogli biti vraćeni u divljinu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Nosorog

Mnogi su faktori negativno uticali na nosoroge, a jedan od njih je krivolov zbog njihovih rogova koji se koriste za sastojke u tradicionalnoj azijskoj medicini. Razlog je i smanjenje staništa te ljudski uticaj na okolinu zbog kojeg se nosorozi ne okupljaju i ne razmnožavaju.

Bez intervencije i pomoći sumatranski nosorozi će nestati za nekoliko vekova.

Na svetu trenutno postoji samo pet preživelih vrsta nosoroga i sve su ugrožene. Neke pod vrste su već nestale.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading