ŽESTOKE BORBE OKO KIJEVA! SAD povukle brodove iz Crnog mora (FOTO/VIDEO)

Autor:

Svet

30.03.2022

05:41 >> 21:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U toku je 35. dan sukoba u Ukrajini.

ŽESTOKE BORBE OKO KIJEVA! SAD povukle brodove iz Crnog mora (FOTO/VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

 

23.10 - Nemačka Vlada:Evropa neće morati da gas plaća u rubljama

Nemačka Vlada saopštila je danas da je od Rusije dobila uveravanja da evropske kompanije neće Moskvi morati da plaćaju isporuke gasa u rubljama, javlja Dojče vele (DW).

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u telefonskom razgovoru nemačkom kancelaru Olafu Šolcu da evropske kompanije mogu da nastave da gas plaćaju u evrima i dolarima, saopšteno je iz Šolcovog kabineta, kako je preneo DW.

Rojters javlja, pozivajući se na portparola nemačke Vlade, da je Šolc posle razgovora s Putinom izjavio da će Nemačka nastaviti da plaća ruski gas u evrima ili dolarima, kao i da je Putin preneo kancelaru Šolcu da se ništa neće promeniti za evropske partnere uprkos planu da se plaća u rubljama.

Dojče vele prenosi i saopštenje Kremlja posle razgovora dvojice lidera u kojem se navodi da su se Šolc i Putin složili da eksperti dve države nastave dalje diskusije o ovom pitanju.

TASS prenosi da je portparol nemačke Vlade Štefen Hebeštrajt posle razgovora dvojice lidera saopštio da se Rusija slaže da joj evropski partneri gas plaćaju u evrima preko Gasprom banke, koja će ta plaćanja konvertovati u rublje.

22.00 - Pentagon: SAD povukle borodove iz Crnog mora

Sjedinjene američke države objavile su vest da je njihova flota započela povlačenje iz Crnog mora zbog događaja u Ukrajini.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Američka flota

Nisu saopšteni rokovi njihovog povratka.

21.29 - Kuleba: Pojačati sankcije Rusiji, bolje naoružati Ukrajinu

Međunarodne sankcije Rusiji moraju biti pojačane i Ukrajina mora biti dodatno naoružana dok traju mirovni pregovori između dve zemlje, naveo je danas ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba na Fejsbuku.

- Logika je izuzetno prosta, što je jača Ukrajina, biće bolji dogovor - kazao je Kuleba.

21.11 - Francuski ministar: Pitanja u pregovorima i dalje ista, Putin hoće da nametne diktaturu Ukrajini

Francuski ministar spoljnih poslova Žan In Le Drijan rekoa je danas u intervjuu za CNN da po pitanju pregovora između Ruisje i Ukrajine nema ničeg novog.

- Pitanja oko kojih pregovaraju su i dalje ista. Putin pokušava da nametne diktaturu Ukrajini - rekao je on.

On je dodao da želi da se primirje proglasi što je pre moguće i da ukrajinski predsednik zahteva bezbednosne garancije za njegovu zemlju.

20.26 -  I dalje traju žestoke borbe oko Kijeva

I dalje traju žestoke borbe oko Kijeva, javlja CNN.

Kod Irpina, gradića kod Kijeva koji su pre nekoliko dana oslobodile ukrajinske snage, granatiranje je konstantno.

19.49 - Predsednik gruzijske regije Južne Osetije: Planiramo da postanemo deo Rusije

Predsednik gruzijske regije Južne Osetije rekao je da će ta teritorija preduzeti odgovarajuće pravne korake kako bi postala deo Rusije.

19.28 - Janša: Podržavam slanje sistema S300 u Ukrajinu

Slovenački premijer Janez Janša izjavio je danas da podržava slanje sistema S-300 u Ukrajinu.

- Da, podržavam ovo jer je ovo oprema koja je Ukrajini najpotrebnija - rekao je on za CNN, ali nije želeo da otkrije šta je Slovenija dala Ukrajini.

Janša je takođe rekao da je razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim koji mu je rekao da je njegova vlada spremna da predloži Ukrajincima referendum za promenu Ustava kako bi se odustalo od želje Ukrajine za ulazak u NATO.

19.04 - Bela kuća: Bajden planira 500 miliona dolara pomoći Ukrajini

Nakon telefonskog razgovora između ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i predsednika SAD, oglasila se i Bela kuća.

Iz Bele kuće je saopšteno da je Bajden obećao 500 miliona dolara pomoći Ukrajini.

- Lideri su razgovarali o tome kako Sjedinjene Države rade danonoćno na ispunjavanju glavnih zahteva Ukrajine i o kontinuiranim naporima SAD da sa saveznicima i partnerima obezbede dodatnu pomoći ukrajinskoj vojsci u odbrani svoje zemlje - navodi se u saopštenju.

18.51 - Završen telefonski razgovor Zelenskog i Bajdena

Ukrajinski i američki predsednici trenutno razgovaraju o odmbrambenoj podršci i novom paketu sankcija.

 

 

Zelenski je na Tviteru naveo da je njihov razgovor trajao sat vremena i da su razgovarali o trenutnoj situaciji na terenu, sankcijama i odbrambenoj podršci.

18.36 - UN: Više od 1.000 civilnih žrtava u Ukrajini, među njima veliki broj dece

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašele izjavila je danas da je od početka ruske vojne operacije u Ukrajini potvrđeno 1.189 civilnih žrtava, uključujući 98 dece.

Kako je rekla, pravi broj civilnih žrtava verovatno će biti daleko veći, pojašnjavajući da je teško utvrditi broj u oblastima koje su najviše pogođene borbenim dejstvima, kao što je slučaj sa Marijupoljem, prenosi BBC.

- Civili trpe nemerljive patnje, a humanitarna kriza je zabrinjavajuća - upozorila je ona.

17.37 - Putin i Šolc razgovarali telefonom

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je danas sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcem. Jedna od glavnih tema razgovora bila je poslednja runda pregovora, koja je juče održana u Istanbulu.

Oni su takođe razgovarali i o bezbednoj evakuaciji civila iz Ukrajine, pre svega iz Mariupolja

17.08 - Ministarstvo odbrane Rusije najavilo pregrupisanje vojske na dva pravca

Ministarstvo odbrane Rusije najavilo je da planira pregrupisanje svojih trupa u Ukrajini na dva pravca, ka Kijevu i Čeringovu. U saopštenju se navodi da je cilj ovog pregrupisanja aktiviranje akcija u prioritetnim oblastima i završetak operacije oslobađanja Donbasa.

16.35 - Bajden će razgovarati danas sa Zelenskim

Predsednik SAD Džo Bajden razgovaraće danas telefonom sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, razmatraće buduću američku pomoć Ukrajini, saopštila je Bela kuća.

16.17 - Od 200 do 300 civila ubijeno u Irpinju?

Procenjuje se da je od 200 do 300 civila ubijeno u ukrajinskom gradu Irpinju pre nego što je Ukrajina uspela da ga povrati od ruskih snaga, rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik Oleksandr Markušin rekao je da su neka tela i dalje ispod ruševina, a da su ruske snage granatirale područje čitavu noć.

16.31 - Sirene u Kijevu

U Kijevu su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost. Građani su upozoreni da se sklone u skloništa. Vazdušna opasnost proglašena je i u Lavovskoj oblasti, Poltavskoj oblasti, Volinskoj oblasti, Hakrovskoj oblasti i Ternopoljskoj oblasti.

16.12 - UNICEF: 2 miliona dece pobeglo iz zemlje, više od 100 ubijeno

Oko dva miliona dece bilo je prisiljeno da pobegne iz Ukrajine, što je polovina ukupnog broja izbeglica do sada, saopštio je UNICEF.

Više od 1,1 milion dece stiglo je samo u Poljsku, dok je stotine hiljada otišlo u susedne zemlje Rumuniju, Moldaviju, Mađarsku, Slovačku i Češku.

UNICEF je dodao da je više od 100 dece ubijeno u sukobu, a oko 130 povređeno.

15.54 - Rusija: Nadamo se da će evropske zemlje preispitati odluku

- Nadamo se da će evropske zemlje preispitati svoju odluku o nemogućnosti kupovine gasa za rublje i da će moći da pronađu kreativno rešenje za problem - saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

15.44 - Medinski: Kijev je prihvatio osnovne zahteve Rusije

Medinski je rekao da je Ukrajina u Istanbulu suštinski pristala na fundamentalne zahteve Rusije

- Ukrajina je izjavila da je spremna da ispuni fundamentalne zahteve na kojima je Rusija insistirala proteklih godina. Ako se te obaveze ispune, onda će biti eliminisana pretnja stvaranja uporišta NATO-a na ukrajinskoj teritoriji. To je suština, smisao i važnost dokumenta  prethodno dogovorenog na prilično visokom nivou od strane Ukrajine. Rad se nastavlja - kaže Medinski. 

Barišić:Poskupljenje hleba neminovno

Direktorka hrvatske Žitozajednice Nada Barišić saopštila je danas da je poskupljenje hleba neminovno, a o tome za koliko će cene biti povećane odlučiće svaka firma zasebno.

- Nema neke univerzalne računice niti je svaka pekara u istoj poziciji. Do poskupljenja će svakako doći, ali koliko će poskupeti je odluka svake firme za sebe - rekla je Barišić u izjavi za Hinu.

15.41 - UDARNO! Zelenski traži zatvaranje evropskih luka za ruske brodove

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas u parlamentu Norveške da bi ta država kao i zemlje EU trebalo da zatvore svoje morske luke za ruske brodove.

- Države Evropske Unije, a nadam se i Norveška, treba da zabrane ruskim brodovima da koriste evropske luke sve dok ruska vojska blokira naša pristaništa - rekao je Zelenski putem video linka iz Ukrajine, preneo je Rojters.

Podoljak: Optimističan sam nakon pregovora sa Rusijom

Ukrajinski pregovarač Mihail Podoljak izjavio je danas da je optimista nakon pregovora sa Rusijom na kojima je Moskva saopštila da će smanjiti vojne operacije u blizini Kijeva i grada na severu Ukrajine.

- Optimističan sam posle runde pregovora u Istanbulu - rekao je Podoljak na onlajn brifingu posle razgovora u Turskoj, prenosi agencija Rojters.

15.38 - EU uvodi nove sankcije?

Vol Strit Džurnal, pozivajući se na svoje izvore, piše da EU istražuje mogućnost pooštravanja sankcija Rusiji narednih dana.

- EU razmatra uvođenje sankcija ruskim bankama, porodicama biznismena, kao i pooštravanje ograničenja upotrebe kriptovaluta. EU u ovoj fazi ne planira da uvede sankcije protiv Gasprombanke i Sberbanke - navodi se u izveštajima.

15.12 - Lavrov: Preduzećemo akcije da zaobiđemo nelegitimne sankcije

Rusija će nastojati da, u međunarodnim razgovorima, osudi nelegitimne sankcije Zapada i da uz, podršku partnera, preduzme praktične korake koji će omogućiti zaobilaženje takvih mera, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku sa iranskim kolegom Hoseinom Amir-Abdolahijanom.

- U našim odnosima sa Iranom i sa drugim bliskim partnerima nastojaćemo da osudimo ovu neprihvatljivu pojavu u međunarodnoj diskusiji i da preduzmemo praktične korake koji će nam omogućiti da zaobiđemo ove nezakonite radnje - izjavio je Lavrov, a prenosi ruska agencija TAS.

Crni rekord u Nemačkoj - Inflacija najviša u poslednjih 40 godina

Prema saopštenju Statističkog zavoda, inflacija u martu je u Nemačkoj porasla na 7,3 odsto. To je najviša inflacija u poslednjih 40 godina. U februaru je inflacija bila na 5,1 odsto.

Ekonomski institut Ifo polazi od toga da će inflacija u tekućoj godini biti do 6,1 odsto, što bi bila najviša vrednost od ponovnog ujedinjenja Nemačke 1990. godine.

14.54 - Moravjecki: Poljska prestaje da koristi ruski ugalj i naftu

Poljska planira da uvede embargo na uvoz ruskog uglja do maja i da prestane da koristi rusku naftu do kraja godine, izjavio je danas premijer Mateuš Moravjecki.

Poljska želi da njene evropske kolege dogovore zabranu uvoza za ruske nafte, uglja i gasa u celom bloku, ali Nemačka i neke druge države EU koje se snažno oslanjaju na rusku energiju usprotivile su se toj odluci, navodi agencija Rojters.

Mađarska optužuje Ukrajinu

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto optužio je Ukrajinu da pokušava da utiče na ishod parlamentarnih izbora u zemlji.

14.38 - Kuleba: Nemačka nije spremna da podnese ekonosku žrtvu

Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba kritikovao je Nemačku što nije spremna da podnese ekonomsku žrtvu.

- Pojedine zapadne države su savršene u tome da traže izgovore - kazao je Kuleba za magazin „Štern“.

On je optužio zapad, posebno Nemačku, za nedovoljnu podršku Ukrajini u trenutnoj situaciji.

- Nemačka strahuje od toga da mora podneti ekonomsku žrtvu. Ali mi podnosimo prave žrtve - imamo ljudske gubitke - naglasio je Kuleba.

14.34 - Rim: Odluka o RUS gasu kad Gasprom dostavi izmene ugovora

Italija će pre bilo kakve odluke o uvođenju stanja pripravnosti u veza sa snabdevanjem gasom sačekati da vidi da li će Gasprom dostaviti izmene ugovora domaćim gasnim operaterima, rekao je za Rojters pouzdan izvor iz italijanske vlade.

Dačić: Srbija dokazala da je dobar domaćin

- Srbija je pravo mesto za vođenje mirovnih pregovora i više puta se dokazala kao izvandredan domaćin učesnicima različith vrsta pregovora - izjavio je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, povodom izjave šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da bi Beograd bio dobro mesto za pregovore Rusije i Ukrajine.

- Srbija je pravo mesto za pregovore i to je rezultat i povoljne međunarodne pozicije i ojačane spoljno političke pozicije, ali i izbalansiranog pristupa koji Srbija ima u spoljnoj politici - rekao je Dačić za Tanjug.

13.55 - Apokalipsa u Mariupolju

Čitavi blokovi u centru Marijupolja su uništeni, a satelitske slike koje je objavila kompanija "Maksar tehnologije" pokazuju da ovakav nivo destrukcije do sada nije viđen u ovom ukrajinskom gradu.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

13.11 - UDARNO! Nade pale u vodu

- Rusija nije primetila ništa što bi moglo da ulije nadu da će uskoro doći do konačnog razrešenja sukoba u Ukrajini, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov - osvrćući se na jučerašnje pregovore u Istanbulu.

Kremlj je danas pozdravio činjenicu da je Kijev u pisanoj formi izneo svoje zahteve za okončanje sukoba u Ukrajini, ali i ocenu da se još ne nazire rešenje, navodi Rojters.

Norveška donirala još oružja Ukrajini

Norveška je donirala još oružja Ukrajini kako bi pomogla zemlji da se odbrani od ruske vojne operacije, saopštilo je danas norveško ministarstvo odbrane.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, najnovija pošiljka, koja je već završena, sastoji se od 2.000 protivtenkovskog oružja M72, čime je ukupan broj oružja M72 koje je Norveška donirala Ukrajini sada 4.000, prenosi agencija Rojters.

12.56 - Kremlj: Nećemo odmah zahtevati plaćanje gasa u rubljama

Rusija neće odmah zahtevati da druge države plaćaju za njene isporuke gasa u rubljama, saopštio je danas zvanični Kremlj, najavljujući postepeni zaokret i proširenje liste svojih izvoznih proizvoda za koje će se plaćati u rubljama.

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin upozorio je ranije danas Evropsku uniju da će, ako želi ruski prirodni gas, morati da plaća u rubljama, navodeći i da bi izvoz nafte, žitarica, metala, đubriva, uglja i drveta, takođe trebalo da naplaćivan na isti način, prenosi agencija Rojters.

12.52 - Bizaran snimak Kadirova

Na društvenim mrežama objavljen je šokantan snimak čiji je glavni akter Ramzan Kadirov, čečenski lider i jedan od najvernijih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina.

Opširnije čitajte u posebnom tekstu.

12.31 - Bivši komadant NATO: Nema mira dok je Putin u Kremlju

Bivši zamenik vrhovnog komandanta NATO-a u Evropi ser Ričard Širef ocenio je da za Evropu nema mira dok je na vlasti u Kremlju Vladimir Putin.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

Otet sveštenik u Hersonu

Ukrajinski mediji javljaju da je sveštenik Serhij Čudinovič otet iz crkve u Hersonu.

Kako navode, njega su trojica muškaraca koji su se predstavili kao policajci odvezli u nepoznatom pravcu.

Pre toga su pretražili crkvu, njegova dokumenta kao i telefon. Ruske snage su ranije kidnapovale nekoliko zvaničnika u Hersonskoj oblasti.

12.18 - UDARNO! Kijev, zvanično: Napredak

Pregovori između Rusije i Ukrajine definitivno su napredovali, izjavio je danas Igor Žovkva, zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

On je saopštio da je ruska strana na razgovorima u Istanbulu prvi put, umesto ultimatuma i crvenih linija, saslušala ukrajinski stav, prenosi BBC.

 

12.05 - UDARNO! Rusija ne pregovara o Krimu

 

 

 

11.58 - UDARNO! NATO: Ukrajina samostalno da odluči

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je danas na uzdržanost u proceni ishoda pregovora između ruske i ukrajinske delegacije u Istanbulu.

- Budimo oprezni u proceni nekih zauzetih stavova - izjavio je Stoltenberg u intervjuu za francuski list "Mond", komentarišući tako najavu Rusije da će drastično smanjiti vojne aktivnosti u oblasti oko Kijeva i Černigova.

11.38 - Ukrajina: Rusija je izgubila 17.300 vojnika tokom invazije

Ukrajinske oružane snage kažu da je Rusija od početka invazije do danas izgubila oko 17.300 vojnika.

Ukrajina dodaje da je više od 600 tenkova, 75 skladišta goriva, 131 helikopter i 1700 oklopnih transportera uništeno.

11.30 - UNHCR: Više od 4 miliona ljudi napustilo Ukrajinu zbog rata

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) saopštio je danas da je više od četiri miliona ljudi do sada napustilo Ukrajinu, nakon ruskog napada na ovu zemlju, u najvećoj izbegličkoj krizi u Evropi od Drugog svetskog rata.

UNHCR je objavio da je 4,01 miliona ljudi do sada pobeglo iz Ukrajine, a od toga broja - 2,3 miliona je ušlo u Poljsku, prenosi AP.

11.22 - Stano: Ulažemo napore

Evropska unija podržava sve prave napore za okončanje sukoba u Ukrajini i očekuje njihovu realizaciju, izjavio je za Sputnjik portparol diplomatske službe EU Peter Stano, komentarišući rezultate rusko-ukrajinskih pregovora u Istanbulu.

11.16 - Ovako izgleda Harkov

 

 

 

11.15 Medvedev: Slom!

Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev ocenio je da dosadašnji finansijski sistem neće opstati.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

10.33 - Video samit Kina-EU u petak, učestvuje i Si Ðinping

Kineski predsednik Si Ðinping i premijer Li Kećijang razgovaraće 1. aprila sa liderima Evropske unije, saopštilo je danas kinesko ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Kako je predviđeno, lideri će sastanak održati putem video veze, saopštio je portparol ministarstva Vang Venbin na redovnoj konferenciji za novinare u Pekingu.

To je prva potvrda Pekinga da će samit Kina-EU biti održan ove nedelje, a događaj je nekoliko puta odlagan zbog pogoršanja odnosa, navodi Rojters.

10.11 - Rab: Eventualni ruski zločini neće proći nekažnjeno

Britanija o "ruskoj vojnoj mašineriji" sudi po njenim delima, a ne po izjavama ruskih zvaničnika, poručio je danas zamenik premijera Velike Britanije Dominik Rab.

Rab je u intervjuu za Skaj njuz govorio u vezi sa načinom na koji Rusija vodi rat u Ukrajini i istakao da će Britanija pružiti podršku tužiocu Međunarodnog krivičnog suda (MKS) u Hagu kako eventualni ruski ratni zločini ne bi prošli nekažnjeno, prenosi londonski Gardijan.

10.09 - Osnivač Azova priznao

Osnivač puka "Azov" i bivši poslanik Vrhovne rade Ukrajine, Andrij Bilecki, priznao da su mnogi borci te jedinice nacionalisti.

On je u intervjuu listu "Fajnenšel tajms" rekao da su "većina boraca 'Azova' patriote, a mnogi od njih su nacionalisti".

10.02 - Pustoš u Mariupolju

 

 

9.52 - Vereščuk: Rizik od eksplozije municije u Černobilju

- Ukrajinske oružane snage saopštile su da postoji opasnost od eksplozije municije u nuklearnoj elektrani u Černobilju i da ruske snage, koje su zauzele elektranu, moraju da se povuku iz tog područja - izjavila je danas zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

Ona je navela i da je Ukrajina zatražila od Rusije na jučerašnjim razgovorima da dozvoli uspostavljanje 97 humanitarnih koridora do najteže pogođenih gradova i sela u Ukrajini, prenosi agencija Rojters.

Nebenzja: Sankcije Zapada vode ka globalnoj ekonomskoj krizi

Jednostrane sankcije koje je Zapad uveo Rusiji vode globalnoj ekonomskoj krizi istorijskih razmera, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN o humanitarnoj situaciji u Ukrajini.

- Pravi razlozi, koji svetskom tržištu hrane prete ozbiljnim turbulencijama, nikako nisu povezani sa delovanjem Rusije, nego sa neobuzdanom sankcionom histerijom koju je Zapad pokrenuo protiv Rusije, ne misleći ni o stanovništvu država takozvanog globalnog Zapada, ni o svojim građanima. Pokušaj da se Rusija ekonomski, finansijski i logistički izoluje od uspostavljenih dugogodišnjih kanala saradnje već se pretvara u ekonomsku krizu istorijskih razmera - rekao je Nebenzja.

9.40 - Britanija: Ruske trupe u Ukrajini prinuđene da se povuku

Ruske jedinice, koje su pretrpele velike gubitke u Ukrajini, prinuđene su da se vrate u Belorusiju i Rusiju radi reorganizacije i snabdevanja, saopštilo je danas ministartvo odbrane Velike Britanije, a prenosi Gardijan.

9.37 - Kiva protiv tužioca

Ukrajinski poslanik Kiva, lišen mandata, obratio se ruskom Istražnom komitetu sa zahtevom za pokretanje postupka protiv generalnog tužioca Ukrajine - optužuje je da je stvorila bandu koja je umešana u pogubljenje ruskih ratnih zarobljenika

9.08 - BBC: Eksplozije nedaleko od Kijeva

U blizini Kijeva jutros su ponovo ođekivale eksplozije, javlja BBC.

Britanski javni servis navodi da je dan u glavnom gradu Ukrajine počeo sirenama za uzbunu, nakon čega su se čule glasne eksplozije iz pravca predgrađa.

Vibracije su se, kako se dodaje, osetile i u centru Kijeva.

Dopisnik BBC-a koji se nalazi u Kijevu napisao je na Tviteru da se sa rubova grada čuju zvuci artiljerije.

Pao evro

Kurs evra je pao na nivo pre početka rata u Ukrajini - ispod 91 rublje, prvi put od 23. februara.

8.56 - Berlin: Aktiviran sistem za rano upozoravanje

- Nemačka je aktivirala sistem za rano upozoravanje na vanrednu situaciju u slučaju prekida isporuka gasa iz Rusije - saopštio je ministar ekonomije Robert Habek.

8.53 - Tramp: Putine, otkrij sve!

Bivši američki predsednik Donald Tramp pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina da objavi sve kompromitujuće informacije koje ima o porodici Bajden i odnosima Hantera Bajdena sa oligarsima u istočnoj Evropi, prenosi Gardijan.

Opširnije čitajte u posebnom tekstu.

 

8.37 - UDARNO! Lavrov u Kini

Ministar spoljnih poslova Ruske Federecije Sergej Lavrov započeo je posetu Kini.

Opširnije čitajte u posebnom tekstu.

8.29 - Dejstovao Iskander

 

 

8.27 - SAD svojim građanima: Ne idite u Rusiju

Sjedinjene Američke Države izdale su danas novo upozorenje protiv putovanja u Rusiju, u kojem tvrde da ruske vlasti mogu da "izdvoje i pritvore Amerikance" u toj zemlji.

U upozorenju se ponavlja poziv Amerikancima da ne putuju u Rusiju, a ako se nalaze u toj zemlji da je hitno napuste zbog, kako se navodi, mogućeg maltretiranje američkih građana, prenosi BBC.
 

Nemačka: Zbog nestašice ulja brišu pomfrit iz jelovnika

Zbog ukrajinske krize, u Nemačkoj građani prazne rafove sa suncokretovim uljem u prodavnicama, a prvi ugostitelji izbacuju iz jelovnika pomfrit zbog nedostatka ulja i visoke cene.

Pošto je Ukrajina značajan proizvođač suncokretovog ulja i ulja od uljane repice, zemlja iz koje Nemačka uvozi ove proizvode, Nemci strahuju da će morati uskoro da odustanu od pomfrita.

8.26 - Rusija: Otvorena istraga

Istražni komitet Rusije otvorio je krivične postupke za nova granatiranja teritorija DNR i LNR 28-29. marta, u kojima je ubijeno ukupno 10 osoba.

07.46 - Zelenski: Pozitivni signali ne stišavaju eksplozije ruskih bombi

- Dobijamo pozitivne signale sa pregovaračkog stola... Ali pozitivni signali ne stišavaju eksplozije ruskih bombi - rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u svom poslednjem video obraćanju sinoć.

Rusija je juče, usred obnovljenih mirovnih pregovora, objavila da će smanjiti svoje vojno prisustvo u i oko Kijeva i Černihiva, što je, čini se, njen prvi ustupak od početka rata pre nešto više od mesec dana.

07.01 - Ukrajinske snage ispalile raketu "Točka U" na Lugansk

Ukrajinske snage ispalile su tokom napada na grad Severnodonjeck raketu iz raketnog sistema "Točka U" na Lugansk, saopštilo je danas predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Predstavništvo je navelo da su ukrajinske trupe su jutros granatirale i Mihajlovku i Pantelejmonovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši ukupno 12 granata kalibra 122 mm, prenosi Sputnjik.

Granatiran je i Kirovski rejon Donjecka na koji je ispaljeno 10 granata kalibra 122 milimetra, dodaje se u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Zoran

30.03.2022 09:32

Smirite se odvrati englezi da vas posle ukranije ne preore putin a zasluzi da nestanete